2024. április 23., kedd

A Wartburg és a szarvas

Kíváncsi tekintetek kísérték a szarvasbőgést utánzó versenyt

A szombati napot, az őszi vásári rendezvények utolsó előtti napját az Újvidéki Vásáron a vadászoknak szentelték. A Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat standján ez alkalommal igazi attrakciónak számító, szarvasbőgést utánzó versenyt rendeztek, amelyre Horvátországból, Magyarországról és Szlovéniából érkeztek résztvevők.

A verseny előtt Jože Gril szlovéniai vadász előadást tartott a szarvasbőgés imitálásának tudományáról. A érdeklődők megtudhatták, hogy az első mesterséges hangutánzó eszközt a németek fejlesztették ki, de nem kell komoly technikára gondolni. A szarvasokat, őzeket és embereket egyaránt megtévesztő „hangszer” készülhet a háztartásban is megtalálható két összeillesztett, közönséges gumicsőből, vagy akár egy régi Wartburg alkatrészéből is. Az előadást követően a szintén Szlovéniából érkezett Kerčmar Ernest hivatásos vadász a különböző korú szarvasok álkapocsmintáin mutatta be, hogy a fogsor alapján a beavatott erdőjáró vadász miként állapíthatja meg az állat életkorát.

Szombaton a vadászkürtfúvó verseny volt az első megmérettetés, ezen a magyarországi vendégek jeleskedtek. Az első helyet Kovács Gábor, a másodikat Kökény Zoltán szerezte meg, mindketten a Gemenci Erdő- és Vadgazdaságból érkeztek. Harmadik helyre a Zombori Erdőgazdálkodás vadásza, Josip Đipanov került.

A szarvasbőgést utánzó versenyen 16 lelkes jelentkező mérte össze ügyességét, és abszolút fölényben voltak a szlovéniai versenyzők. Az első helyen Ivan Blažev, a másodikon Zoran Andrašev, a harmadikon pedig Martin Frančeškin végzett.

A kiállítás utolsó napján kihirdették az agyaggalamb-lövészet díjazottjait is, a csoportok közül az első három helyen a Vojvodinašume 3., a Vojvodinašume 2. és a Capriolo csapatának a lövészei végeztek. Az egyéni megmérettetés mérlege szerint legjobb volt a Vojvodinašume színeiben versenyzett Stevan Dabić, második lett a Capriolo csapat képviselője Brindza Lajos, a harmadik pedig a Vojvodinašume csapatát erősítő Aleksandar Najdanovič.

Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat igazgatója sikeresnek ítélte az idei kiállításon való részvételt.

‒ Mindennap igyekeztünk gazdag programmal bemutatni a közvállalat tevékenységét az erdészet, a vadászat, a halászat és a természetvédelem terén. Mindemellett a vállalat turisztikai vonatkozásait is ismertettük a látogatókkal. A kiállítás egyedi lehetőség számunkra, hogy bemutassuk az embereknek, hogyan néz ki egy erdész, egy vadász, egy halász vagy egy természetvédő napja. Évről évre nagyobb az érdeklődés a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat standjánál, sikerült felhívni magunkra a figyelmet. Jövőre újabb programokkal tervezzük bővíteni a kínálatunkat a Nemzetközi Erdőgazdálkodási Kiállításon ‒ nyilatkozta lapunknak Takács Márta igazgatónő.