2024. április 25., csütörtök

Multidiszciplináris tehetséggondozó műhely volt Óbecsén

A Than Emlékházban megrendezett kétnapos rendezvényen előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat tartottak a tudományok iránt érdeklődő diákok számára

A zentai székhelyű Pro Scientia Naturae Alapítvány a GENIUS tehetséggondozó mozgalommal együttműködve nagyszabású programsorozat megvalósításán dolgozik, melynek legutóbbi rendezvénye egy kétnapos multidiszciplináris tehetséggondozó tudományos műhely volt Óbecsén. A kétnapos programon a tudomány világának a népszerűsítésén kívüla tehetséggondozás hazai gyakorlatát és a ma már hungarikumnak számító magyarországi rendszert és a támogatási formákat is ismertették.

Az ünnepélyes megnyitó Szabó Annamária zenei tehetség fellépésével kezdődött, aki népdalokat adott elő. Szeles Gizella,a Science Tudományos-Innovációs Központ Kft. igazgatójának köszöntője után Dr. Muhi B. Béla szervező, a program moderátora üdvözölte a megjelenteket. A plenáris előadások során Dr. Weiszburg Tamás egyetemi docens, a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanács általános alelnöke a felsőoktatási tehetséggondozásról beszélt, Novák Anikó, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének elnöke A VMTDK-tól az OTDK-ig címmel tartott előadást, dr. Gherdan Katalin HTDK koordinátor pedig a határok nélküli TDK-t ismertette.

A folytatásban bemutatkozott a természettudományi és a társadalomtudományi szekció is. A természettudományi szekcióban dr. Lengyel László, a BCE Zentai Levelező Tagozatának tagozatvezetője egy mezőgazdasági témakörökben végzett kutatásról,Muhi Béla Tehetségek Szolgálatáért életműdíjas fizikus a fizika, csillagászat, műszaki szakágazatok kutatási témaköreit ismertette, Szabados Klára, a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakmunkatársa Természetvédelmi kutatások, tájökológia, biológia címmel tartott előadást, dr. Fábri Izabella kutatóorvosorvostudományi kutatási témákról szólt,Szűcs Attila kutató diák pedig Tesla-transzformátorral végzett nagyfrekvenciás kísérletekről számolt be a hallgatóságnak.

A társadalomtudományi szekcióban dr. Tóth Glemba Klára, a tartományi tudományügyi és technológiai titkárság szakmunkatársa szociológiai, kultúrtörténeti kutatásokról tartott előadást, Wilhelm József GENIUS – Arany Mentor Díjas tehetséggondozó történelemtanár történelmi, helytörténeti kutatásokról beszélt, dr. Muhi B. Béla Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjas egyetemi docens a vidékfejlesztés témakörében végzett multidiszciplináris kutatásokat ismertette, Luhović Tímea GENIUS – Arany Mentor Díjas tehetséggondozó filozófiatanár a filozófiai, humán tudományi témakörök kutatás-módszertani elveiről szólt, Szerbák Anikó kutató diák pedig a kutatáshoz és prezentáláshoz kapcsolódó tapasztaltait osztotta meg a hallgatósággal.

A délutáni műhelymunkák végén közös vitafórum, ötletbörze, majd összegzés és értékelés következett. Vasárnap a részvevők elutaztak Újvidékre, ellátogattak a péterváradi várhoz, múzeumokat tekintettek meg, és egy belvárosi körsétát is tettek.

Muhi B. Béla elmondása szerint a hétvégi műhely célja a különböző tudományterületek bemutatása a végzős középiskolásoknak és egyetemistáknak, akik ezekből ötleteket meríthetnek akár a továbbtanuláshoz, akár a kutatásokhoz.