2024. április 24., szerda

„Maradjon a 48 pont!”

A parlament már szerdán szavazhat a felsőoktatási törvény módosításáról – Végső ideje megreformálni az oktatási rendszert – vélik a képviselők

A felsőoktatási törvény módosítási javaslatának beterjesztésekor Tomislav Jovanović oktatási miniszter hétfőn arra kérte a köztársasági parlament képviselőit, hogy tegyék lehetővé az egyetemisták „hadának” tanulmányaik folytatását. Az egyetemistaszervezetek, valamint az egyetemek közösségének javaslata nyomán 48 pont maradna a feltétel a következő tanév állami költségre történő beírásához, emlékeztetett Jovanović, majd reményét fejezte ki, hogy közös igyekezettel és munkával a 48 pontot idővel 50-re, majd végül 60-ra sikerül emelni.

A törvénymódosítási javaslat egy másik fontos rendelkezésének értelmében az egyetemistáknak nem öt, hanem évi hat vizsgaidőszak állna rendelkezésre. A harmadik fontos újdonság értelmében pedig megalakulhatna az állambiztonsági akadémia. Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az állam a titkosszolgálatokat engedné be a szerbiai oktatási rendszerbe.

– Azzal mindenki egyetért, hogy az állami költségre történő beiratkozáshoz szükséges pontokat illetően engedményt kell tenni az egyetemistáknak. A kormány az emiatt szükséges törvénymódosítást azonban arra használta ki, hogy a Biztonsági-tájékoztatási Ügynökség alkalmazottjai, mindenféle különösebb képesítés nélkül, a jövőben gyermekeinket oktathassák – érvelt Stefanović, aki azt is kifogásolta, hogy az ülés kezdetén döntésképtelen volt a parlament, ezért várniuk kellett.

Az ülésnek délelőtt tíz órakor kellett volna elkezdődnie, akkor azonban a döntésképességhez szükséges 126 képviselő helyett csupán 121 tartózkodott a teremben. Emiatt Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője kért elnézést a polgároktól és az egyetemistáktól, majd pedig értetlenségének adott hangot, hogy a DP nem volt hajlandó biztosítani a kvórumot.

– A DP képviselői azt állítják, hogy fontos számukra az egyetemisták helyzete. Amikor azonban tettekkel is alátámaszthatták volna állításukat, nem voltak hajlandók hozzájárulni a döntésképesség biztosításához, ezért nem kezdhettük meg időben a párbeszédet a törvénymódosításról. Talán fontosabb akadályozni a parlament munkáját, mint lehetővé tenni bizonyos egyetemisták számára, hogy beírják a következő tanévet? Az SZHP frakciójának nevében elnézését kérek, amiért képviselőink egy része közlekedési fennakadások miatt késett az ülésről – fogalmazott Babić.

Az egyetemeken már folyamatban van az iratkozás a 2013/14-es tanévre. Jovanović felkérte az intézmények illetékeseit, hogy a törvénymódosítás elfogadásáig a tavalyi mércék szerint tegyék lehetővé az egyetemisták számára az iratkozást, vagyis 48 pont legyen a feltétele tanulmányaik állami költségen történő folytatásának. A törvénymódosításról a tervek szerint vagy szerdán, vagy csütörtökön kellene szavaznia a parlamentnek.

Előzetes bejelentéseik értelmében a képviselők többsége támogatni fogja a módosítást, ugyanakkor úgy vélik, végső ideje az oktatási rendszer átfogó reformjának.

Tekintettel arra, hogy milyen körülmények között kénytelenek végezni tanulmányaikat, valóban segíteni kell az egyetemisták iratkozását, fejtette ki Žarko Korać, a Liberális Demokrata Párt képviselője, aki a nemzetbiztonsági akadémia megalapítását nem tartja indokoltnak. Ezt és ilyen módon még a háború után sem tették volna, az UDBA felsőoktatási intézményt kap, ez pedig nem a modern idők szellemét tükrözi, emelte ki Korać.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szintén támogatni fogja a törvénymódosítást, mivel úgy érzik, nem a hallgatók hibáztathatók a jelenlegi helyzetért, hanem az állam, az illetékes minisztérium és tanáraik.

Suzana Grubješić, a Szerbia Egyesült Régióinak képviselője pedig arra emlékeztetett, hogy az állami költségvetésre történő beiratkozáshoz szükséges pontok tekintetében évről évre ugyanaz a történet ismétlődik meg, és mint mondta: ez nem folytatódhat így.

A Szerbiai Demokrata Párt biztosan megszavazza a javaslatot, hiszen erre nem az egyetemisták szeszélye miatt van szükség, mondta Donka Banović, aki szerint azonban az is tény, hogy Szerbia nem maradhat mindörökre a 48 pont országa. Az oktatási rendszerben jellemző problémákat átfogóan szükséges megoldani, szögezte le az SZDP képviselője, majd értetlenségét fejezte ki a nemzetbiztonsági akadémia megalapítása miatt. Szerbiában már működik az úgynevezett Biztonságpolitikai Akadémia, ahol a témában érdekelt fiatalok tanulhatnak – fűzte hozzá Banović.