2024. április 23., kedd

Káromkodás a gimnáziumok folyóiratában

Óriási közfelháborodást váltott ki a Belgrádi Gimnáziumok Fórumának folyóiratában a Bora Đorđevićtyel, a Riblja čorba együttes énekesével közölt interjú, amelyben káromkodások és a homoszexuálisok elleni kirohanás, gyűlöletbeszéd is olvashatók. Habár a Fórum kiadványa a gimnáziumi tanároknak szól, azoknak, akiknek toleranciára is kell oktatniuk a diákjaikat, az interjúban ennek a homlokegyenest ellenkezője jelenik meg. A népszerű énekes olyanokat nyilatkozik, hogy ,, a buziság nem természetes dolog”. Arra, hogy a tanulókat a sok igazolatlan óra ellenére sem tanácsolják el az iskolából, a zenész a következőképpen reagált: ,,Akkor mi a f***ért tanul!”

– Folyóiratunk egész Szerbiába eljut, mindeddig senki sem reagált az interjúra. Amikor a homoszexuális közösséghez való viszonyulásról van szó, egyezem, hogy ez egy társadalmi probléma, bár felmerül a kérdés, hol kellene a toleranciánk határait meghúzni. Az írásban arról van szó, hogy Bora Đorđević ellenzi a büszkeségnapi felvonulást, és hogy összeegyeztethetetlennek tartja azzal, ami az oktatás szempontjából hasznos – nyilatkozta Miodrag Sokić, a Fórum elnöke, ő az, aki elsősorban eldönti, mi jelenik meg az újságban. Goran Miletić, a büszkeségnapi felvonulás szervezőbizottságának tagja szerint a gyűlöletbeszéd jellemző Bora Đorđevićre, a Belgrádi Gimnáziumok Fórumának honlapján megjelent szöveg viszont olyan fényben tünteti fel az oktatásügyi dolgozókat, akik a negatív dolgokban járnak élen, nem pedig a pozitívakban.

– Így történik a gyűlöletszítás, és ahol gyűlölet van, ott nincs helye a toleranciának – mondta Miletić.

Srđan Ognjenović, a belgrádi Matematikai Gimnázium igazgatója ellenzi az ilyen szövegek közlését. Senki magánvéleménye nem kérdőjelezhető meg, ám nincs helye az ilyen minősítéseket tartalmazó szöveget ilyen helyen lehozni, véli az igazgató.

 A Szerbiai Demokrata Párt követeli Marinika Ciobanu ifjúsági- és sportügyi tartományi titkár lemondását, mert szerintük a szexuális nevelés tantárgy tankönyve nem ezt a célt szolgálja, hanem a középiskolások befolyásolt nevelésére és a homoszexualitás népszerűsítésére. Az oktatási minisztériumnak pedig azt a kérdést tette fel Milenko Jovanov, a párt vajdasági szervezetének sajtószóvivője, hogy ismerik-e a könyv tartalmát, jóváhagyták-e, tekintettel Ivica Dačić kormányfő minapi kijelentésére, hogy Szerbiára épp azért gyakorolnak nyomást, hogy a szerbiai fiatalokat ilyen álláspontokkal irányítsák a homoszexualitás megítélése terén. A szerb kormánynak választ kell adnia arra,hogy ezzel a tankönyvvel a szerb nép tudatának ez a bejelentett módosítása kezdődött-e el, amelyet a német parlamenti képviselők követeltek. Mint ismeretes, 10 vajdasági középiskolában vezették be kísérleti, nem kötelező jelleggel a tantárgyat.