2024. április 19., péntek
ÚJVIDÉK

Melegednek a fűtőtestek

Újvidéken pénteken hivatalosan megkezdődött a fűtési idény, de a város területén 66 épület tartozik nagyobb összeggel a Távfűtő Műveknek (Toplana), és ha október 6-áig nem rendezik tartozásukat, számukra nem lesz fűtés. Városi szinten az adósság összesen 2,7 milliárd dinár, a rendezetlen számlák miatt 15 000 újvidéki lakos maradhat távfűtés nélkül. Az adósok közé tartozik a Szlovák utca 14. alatti épület is, a lakosok többsége ugyan rendszeresen fizeti a számlákat, egyesek azonban nem hajlandók törleszteni adósságukat.

– Attól félek, a felelőtlen lakók miatt a Távfűtő Művek nem indítja be a fűtést az épületünkben, és akkor mivel fűtsünk? – panaszolta Velibor Vuković, aki az említett épületben lakik.
Újvidéken több olyan épület van, amelynek fűtését a lakók közös számlán fizetik, ezért ha egy valaki nem törleszti hosszabb ideig az adósságát, az egész épületet lekapcsolhatják a távfűtésről. Ott, ahol lakásonként, tehát külön fizetik a fűtést, a Távfűtő Művek nem az egész épület lakóit bünteti, hanem csak annak a lakásnak nem szolgáltat távfűtést, amelyik tartozik. Az adósok hosszú listáján van többek között a Vojvodina Atlétikaklub is – olvasható a 24 sata hírportálján.

– Nálunk több mint 300 gyermek sportol, fogalmam sincs, mitévők leszünk, ha nem lesz fűtés. Tavaly ugyanez volt a gond, ezért a szomszédságban lévő vásárváros sporttermében tartottuk az edzéseket, itt viszont milliókat fizetünk a bérlésért. Azért nincsenek rendezve számláink, mert a Vojvodina labdarúgóklub épületében vannak a helyiségeink, és közös a fűtési számla. A Karađorđe stadion óriási összeggel tartozik, és az adósságot csak közösen törleszthetjük. Ha nem sikerül megoldást találni, a gyermekek télen nem edzenek – mondta Branislav Kalezić, a Vojvodina klub épületének igazgatója, majd hozzátette: – Itt olyan híres sportolók edzenek mint Ivana Šapović és Mihail Dudaš.

A Távfűtő Művekben elmondták, a tartozások miatt a közvállalat igen nehéz helyzetbe került.
– Az épületek lakói 1,7 milliárd dinárral tartoznak, a vállalatok pedig még egy milliárddal. Mivel sokan nem fizetik a fűtést, a Távfűtő Művek a bankoknak és a beszállítóknak 3,1 milliárddal tartozik – mondta Jelena Vujin, a Távfűtő Művek illetékese.

Az egyenkénti tartozások több tízezer dinártól több millió dinárig terjednek.
– A tavalyi fűtési idényből visszamaradt tartozások kifizetésének határideje október 15-e, azoktól, akik nem törlesztenek a kijelölt időpontig, megvonják a fűtést. A Távfűtő Művek felkészült a fűtési idényre, az közvállalat internetoldalán feltüntették az adósok listáját – közölte Vujin.