2024. április 23., kedd

Dačić: Befejeztük, ha így a normális

Belgrád a brüsszeli megállapodás megsértéseként értelmezi a beutazási tilalomról szóló pristinai döntést

Ivica Dačić kormányfő a Belgrád és Pristina között kialakult legújabb diplomáciai ellentétek kapcsán pénteken azt mondta, hogy azok valóban elvezethetnek a dialógus befejezéséhez is, s az erre irányuló kijelentéseivel nem az Európai Uniót akarja zsarolni. Hozzátette, hogy amennyiben az EU a jelenlegi helyzetet normálisnak tartja, úgy a továbbiakban nem áll érdekében részt venni a párbeszédben. Elmondása szerint egyes EU-tagállamok képviselői arra intették őt, hogy ne próbálja meg zsarolni az uniót. Dačić közölte, hogy az unió előbb foglaljon állást a szerb állami tisztségviselők ellen bevezetett beutazási tilalomról, s ezt követően már „könnyen kezelheti a szerb kormányfő zsarolásait”. Hozzátette, hogy Szerbia továbbra is a béke és a dialógus híve, de senkinek sem engedheti meg azt, hogy megalázza. Kifogásolta, hogy az eddigiekben sem az Európai Bizottság illetékesei, sem más magas rangú európai tisztségviselők nem reagáltak a pristinai döntésre, holott ehhez hasonló szerbiai lépés esetén azonnal nyilatkozatok áradatával találtuk volna szemben magunkat. Úgy értékelte, hogy štrpcei látogatásának betiltása a brüsszeli megállapodás ellen irányul. Dačić kabinetjénél pénteken megerősítették, hogy a miniszterelnök hétfőn elmegy Brüsszelbe, ott Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő a koszovói és a szerb kormányfőt fogadja megbeszélésre. Dačić reményét fejezte ki, hogy nem ez lesz az utolsó brüsszeli útja, de – mint mondta – nem fognak neki ezek az utak hiányozni akkor sem, ha így történik.

Samuel Žbogar, az EU koszovói küldöttségének vezetője azt nyilatkozta, hogy a pristinai döntés nem a legjobb, s arra a két fél ingerültségének eredményeképp tekint. Nem lenne jó, ha a következő egy hónapban, vagyis a helyhatósági választások kampánya alatt érvényben maradna ez a határozat – közölte Žbogar egy koszovói szerb médiumnak nyilatkozva. Fontosnak nevezte a Szerbiából érkezők látogatásait, mert választ adhatnak a helyi szerbek kérdéseire. Mindannyiunk célja az, hogy a választásokon minél magasabb legyen a részvétel – összegezte.

Branko Ružić európai integrációkkal megbízott tárca nélküli miniszter helyénvalónak nevezte Dačić reakcióját, s azt mondta, nem kellene, hogy a pristinai fél irracionális magatartása miatt az EU Szerbiát büntesse a csatlakozási folyamat során. Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványának elnöke reményét fejezte ki, hogy Szerbia nem a vesztes irányban folytatja most útját. Be kell látni, hogy a dialógus megszakítása mindkét fél és a nemzetközi közösség számára is kudarcot jelentene – tette hozzá. Predrag Simić, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának tanára szerint most az uniónak kell meghoznia a végső döntést, mert saját hitelességének bizonyítása végett nem kizárt, hogy Ivica Dačić és Tomislav Nikolić államfő is ragaszkodik majd kimondott álláspontjához.