2024. április 25., csütörtök

Egy közvállalat is lehet nyereséges

Átadták a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat legújabb vadászházát

 A vadhús termelése és a vadászturizmus tartományi potenciálja volt a központi téma az Újvidék melletti kaći erdőben, ahol megnyitották a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat legújabb vadászlakját. A létesítmény eleget tesz a legszigorúbb uniós előírásoknak is. Az ünnepségen jelen volt Takács Márta, a közvállalat igazgatója, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, valamint Miroslav Vasin, tartományi gazdasági titkár.

Pásztor István beszédében kitért rá, hogy tavaly is itt volt, szintén a LORIST keretein belül, amikor az itteni telken levő és már működő hűtőházat adták át. Már akkor is egy fontos előrelépésnek volt szemtanúja, és ez most sincs másképp. Szerinte, a vadászlak kapuinak megnyitása még egy mérföldkőnek számító bizonyíték arra, hogy azok a vállalatok, amelyek állami kézben vannak, igenis képesek magas célok kitűzésére és teljesítésére. Külön fontosnak vélte, hogy az említett cég a tartomány hatáskörébe tartozik és a sikeressége példázza, hogy jó kezekben van.

Pásztor a médiához intézett nyilatkozatában kifejtette, hogy a ma átadott vadászlak fontos, hiszen kitölti mindazokat a turisztikai és vendéglátói hiányosságokat, amelyek eddig a vadászturizmusban szerepeltek.

Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat igazgatója ismertette, hogy a vállalatnak jelenleg ez a tizenhetedik vadászháza amelyet működtet, azonban ez az első, amelyet az alapoktól kezdve ők maguk építettek, hiszen a többi ilyen épületet vagy rendbe hozták, vagy kisebb-nagyobb felújításnak vetették alá. Azt is megemlítette, hogy az európai szabványokat kielégítő létesítmény felépítése háromszázezer euróba került, a vadászlak kapacitása megengedi, hogy a vadászok több napot töltsenek az épületben. A kedvező fekvésű lak közel van Újvidékhez is, sőt, a közvállalat vadászatra szánt területe alig száz méterre helyezkedik el a vadászház udvarától. Köszöntőjében az igazgatónő kitért rá, hogy a vadászlak megnyitóünnepsége gyakorlatilag a folytatása a tavalyi projektumnak. Tavaly a vadhús tárolására szolgáló hűtőházat adták át, amely fontos hiánybetöltő szereppel bír, ugyanis az országban fellépett komoly vadhúshiány problémáját igyekszik orvosolni.

A telken, ahol helyett kapott a létesítmény, még egy agyaggalamb lövészetére szánt terület is található, amelyet a hűtőházzal egyetemben szintén tavaly adtak át. Idén reflektort is helyeztek a pályára, amely lehetőséget nyújt a vadászoknak, hogy éjszaka is hódoljanak szenvedélyüknek. Külön kutyaketreceket is biztosítottak azoknak a látogatóknak a részére, akik négylábú vadásztársukat is magukkal hozták.