2024. március 29., péntek

Kaposvári vendégek Topolyán

A topolyai Mezőgazdasági Iskola a Határtalanul elnevezésű programban

A topolyai mezőgazdasági középiskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! elnevezésű programjába a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola partnereként harmadik éve kapcsolódik be. A Határtalanul!-nak elnevezett program célja az anyaországiak külhoni magyarságról szóló tudásának és tájékozottságának növelése, a határokon átívelő kapcsolatok elősegítése.

A programmal az alap többek között anyaországi szakképző iskolák külhoni magyar szakiskolákkal való együttműködésének kiépítését és elmélyítését is támogatja. A 2013/2014-es tanévben mostanáig már lezajlott egy látogatás a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolába a topolyai Mezőgazdasági Iskola küldöttsége részéről szeptember 19-e és 22-e között, a napokban, október 3-ától 6-áig kaposvári vendégek tartózkodnak Vajdaságban, mindenekelőtt partneriskolájuk vendégszeretetét élvezve.
A Határtalanul! program keretében két szakközépiskola között közös szakmai gyakorlati képzésben való részvétel során, termelési folyamatok végtermékének együttes előállításán, szakmai előadások, vitafórumok szervezésén keresztül zajlik a kapcsolatelmélyítés, ismeretszerzés. Mindemellett a látogatások során a vendéglátó iskolák környékének kulturális és történelmi emlékhelyei is feltérképeződnek. A tegnap Topolyára érkezett vendégek bezdáni látogatást és zombori városnézést, a bácsgyulafalvi dohánymúzeum megtekintését követően a topolyai Mezőgazdasági Iskolában a topolyai és környékbeli gazdáknak a precíziós gazdálkodásról tartottak előadást, fotó- és filmanyagot is ismertettek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításról és Vásárról.

Lapunk megjelenésével egy időben, péntek délelőtt a két iskola közös szakmai gyakorlata zajlik a Mezőgazdasági Iskola tanüzemében és az iskola konyhai részlegében. A mai nap folyamán a későbbiekben a vendégek a jégelhárító radarállomás munkájával ismerkednek, majd topolyai városnézés, továbbá bácskossuthfalvi kirándulás szerepel programjukban. Szombat délelőtt folytatódik a középiskolás diákok közös szakmai gyakorlata, majd október 5-én, a délutáni órákban a csoport Kishegyesre utazik. A temetőt felkeresve az 1948/49-es szabadságharc utolsó győztes csatájáról emlékeznek meg az ottani emlékműnél. A folytatásban Temerinbe látogatnak, ahol szintén a temetőt keresik fel és ellátogatnak a helyi tájházba is. A topolyai mezőgazdasági iskola kaposvári partneriskolájának képviselői október 5-én, 18 órától a Topolyai Múzeumban október 6-ai alkalmi műsort mutatnak be közönségüknek. Október 6-án, vasárnap, szabadkai és palicsi városnéző körútjukat követően tervezik a visszautazást.