2024. április 23., kedd

Összefogás a Mária Rádióért

Két nap alatt hétmillió forint gyűlt össze – Fontos, hogy Vajdaságban magyarul is hallható legyen a Mária Rádió

Páratlan összefogás eredményeként két nap alatt 7 millió 120 ezer forint gyűlt össze adományként a szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztősége számára. A magyarországi és erdélyi hallgatók támogatásának köszönhetően most többhavi működésre elegendő összeg biztosított.

Ft. Palatinus István atya, a Délvidéki Mária Rádió igazgatója elmondta, mintegy 2500 regisztrált hallgatójuk van, sokan adakoznak is a rádió fenntartására, s egy-egy önkormányzattól is kapnak támogatást, például egy kisebb összeget adott a szabadkai önkormányzat is, de a hazai támogatás nem elegendő a gondtalan működéshez, s erről szóltak is a magyarországi Mária Rádió vezetőségének. Kétnapos gyűjtési akciót szerveztek a Mária Rádió magyar szerkesztőségének működtetéséért, fejlesztéséért.

A budapesti stúdióban két napig zajlott az ún. mariathon, azaz az a rádióprogram, amely egy-egy szándékról szól, ez esetben ez a szerbiai Mária Rádió magyar szerkesztőségének megsegítése volt. Mintegy ezren adakoztak. Az igazgatótól megtudtuk, hogy szeretnék fejleszteni a rádiót, az internetes programot, jó lenne, ha frekvenciát kapnának a Tisza mentére, mert ott jelenleg nincs frekvenciájuk, Szabadkán és Zomborban hallhatóak.

Kovács Csaba, a rádió programszervezője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a példaértékű összefogás bebizonyította, mennyire fontos mások számára is, hogy a Délvidéken is hallható legyen magyarul is a rádió.

A szerbiai Mária Rádió az idén 10 éves jubileumát ünnepli. Ebből az alkalomból csütörtöktől a Horgos melletti Domus Pacis ferences rendi Lelkigyakorlatos és Közösségi Házban a Kárpát-medencei Mária Rádiók munkatársai lelkigyakorlatot tartanak. A főünnepség pedig a Doroszlón 11 órakor tartandó szentmise lesz szombaton. Részt vesz Ft. Pákozdi István atya is, aki immár 20 éve az MTV vallási műsorainak szerkesztője. Szombaton Doroszlón találkoznak az imacsoportok is. A Mária Rádiónak több településen mintegy 40 imacsoportja alakult meg.