2024. április 23., kedd

Uniós zöld passzus Szerbiában is

Az egy éve életbe lépett energiahatékonysági rendelettel az ingatlanok energetikai hatékonyságát szeretnék növelni

A Fedezzük fel az energiát! elnevezésű projekt keretében tegnap közvitát szerveztek az óbecsei Városi Színház Kör Galériájában. A beszélgetést megelőzően bemutatták az energetikai tanúsítványhoz kapcsolódó szakmai és jogi kereteket, valamint láthattuk néhány energiahatékonyságról szóló tanulmány eredményét is. A tapasztalatok megdöbbentőek: az épületeknek legalább a nyolcvan százaléka nem megfelelően szigetelt, és a lakosságnak az egynegyede házának, lakásának csupán a 25 százalékát fűti.

A környezetvédelmi, bányászati és területrendezési minisztérium, a németországi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) és a Bácska Regionális Fejlesztési Ügynökség közösen támogatta azt a 2009-ben indult kampányt, amelynek célja a szerbiai lakosság tájékoztatása az energiahatékonyság fontosságáról. A programban Óbecse is részt vett, így a községben öt házat világítottak át, és ezekre energiahatékonyság-növelő terveket dolgoztak ki. Emellett az óbecsei önkormányzat saját kezdeményezésére hasonló projektet dolgozott ki a városházára és a Sever Đurkić Általános Iskolára is. Ezekkel a megvalósíthatósági tanulmányokkal mind az EBRD-nél, mind a Világbanknál lehet pályázni támogatásért és hitelért.

Az Európai Unió hasonló rendelkezéseivel összehangolt energiahatékonysági rendelet 2012 októberében lépett életbe Szerbiában, és igen nagy szükség van rá: míg az Európai Unió országaiban egy négyzetméteren 50–70 kWh energiát használnak fel, ez a szám országunkban 150–200 kWh között van. Az energetikai tanúsítvány, azaz a zöld passzus azt mutatja meg, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosnak, egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira.