2024. április 16., kedd

„Területi autonómiát a magyarságnak!”

Öt vajdasági magyar párt egyebek mellett a magyarországi parlamenti választások és a nemzeti tanácsok kapcsán jutott közös álláspontra

A minap megtartott közös ülésükön a Magyar Egység Párt, a Magyar Polgári Szövetség, a Magyar Remény Mozgalom, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt közös nevezőre jutottak azzal kapcsolatban, hogy újból benyújtsák követelésüket a vajdasági magyar perszonális és területi autonómia létrehozására. Ennek érdekében a pártok közös platformot dolgoznak ki, amelyet bemutatnak a magyar és a szerb kormánynak, a közvéleménynek, valamint a civil szervezeteknek, derül ki a MRM tegnapi közleményéből, mint ahogyan az is, hogy a szóban forgó öt párt álláspontja szerint autonómia nélkül a vajdasági magyarságnak nincsen esélye a túlélésre. A cél elérhető, de a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikerhez elengedhetetlen az anyaország hatékony támogatása, állapították meg a politikusok.

A közlemény szerint az öt magyar párt elítéli a politikai kampányt, amely a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló törvény további gyengítését célozza, valamint szorgalmazzák, hogy a törvénymódosítás során vegyék figyelembe a külön választói névjegyzék létrehozására és kezelésére vonatkozó eddigi bírálatokat, ruházzák fel a nemzeti tanácsokat valós döntéshozói jogosítványokkal, és hatékony működésüket szerb költségvetési forrásokból biztosítsák. A politikai csoportosulások szerint teljes titoktartás övezi a törvénymódosítás folyamatát, ezt pedig károsnak és antidemokratikusnak tartják.

Találkozójukon az öt magyar párt a küszöbön álló magyarországi választásokkal is foglakozott, és nyomatékosították: „Támogatjuk, hogy a 2014. évi magyarországi választásokon minél több kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyar szavazzon, hiszen az anyaország ezzel alakíthatja jövőjét és érvényesítheti saját érdekeit is. Ugyanakkor határozottan elítéljük a legnagyobb vajdasági magyar párt azon akcióját, hogy házról házra járva begyűjtse a szavazó magyarok személyes adatait, annak ürügyén, hogy segítenek az űrlapok kitöltésében.”

A VMDK tegnapi közleményében szintén abbéli aggodalmának adott hangot, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség visszaél majd a külön vajdasági magyar választói névjegyzékre, valamint a magyarországi választási névjegyzékbe feliratkozó polgárok adataival. A VMDK-hoz eljutott információk szerint a VMSZ aktivistái kész névlistával járják a terepet, pontosan tudják, kihez kell bekopogni, olvasható a közleményben, mint ahogyan az is, hogy a regisztrációs és a MNT választási névjegyzékre való felvételt kérelmező űrlap kitöltése után a személyes adatokat tartalmazó űrlapokat VMSZ pártirodákba, illetve a párt által ellenőrzött CMH irodákba viszik további feldolgozásra. A VMDK egyebek mellett arra vár választ a VMSZ-től, hogy honnan tudják, ki rendelkezik magyar állampolgársággal, és kihez kell bekopogni, valamint arra, hogy a regisztrált külhoni magyar állampolgárok nevében hová kéretik a szavazócédulákat.