2024. április 25., csütörtök

Tiszta levegő, csodaszép környezet

Gyermek- és ifjúsági szabadidőközpont létesült a legnagyobb európai homokpuszta szívében

A Delibláti homokpuszta természetvédelmi területen elterülő Čardak rekreációs központ elnevezésű projektumot ismertették tegnap az Újvidéki Vásáron. A résztvevők rövid prezentációt láthattak a központról és gyönyörű környezetéről. Az épületegyüttes felújítását a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat fedezte.

Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat igazgatója lapunknak elmondta, hogy a tartomány területén ők a gondozói a legtöbb természetvédelmi területnek. Ezeken környezetkímélő módon gazdálkodnak, és természetesen az erdők védelme is az ő feladatuk. Az idén a közvállalat újabb fontos turisztikai fejlesztésekbe kezdett.

A Delibláti homokpuszta ismert természetvédelmi rezervátum, egyedülálló állat- és növényvilággal, és mint ismeretes, a kontinens legnagyobb homokpusztája. Az igazgatónő szerint ez olyan potenciál, amelyet érdemes kihasználni. A kilencvenes években a központban menekülteket szállásoltak el. Ilyen körülmények között gyakorlatilag lehetetlenné vált a gyermek- és ökoturizmus a komplexumban, az idén azonban megüresedtek az épületek. Az igazgatónő elmondta, hogy igyekeznek a létesítmény régi fényét visszaadni, persze igazodva a mai elvárásokhoz.

Megemlítette, hogy jelenleg a pénzhiány okozza számukra a legnagyobb problémát, ennek ellenére a közvállalat önerőből renoválta a komplexumot, amelynek két pavilonjában már fogadhatják is a vendégeket.

A tegnapi bemutató egyik célja, bevallottan, a partnerkeresés volt, mert mint az igazgatónő is kiemelte, az ilyen és ehhez hasonló létesítmények megérdemlik, hogy régi pompájukban csillogjanak. A homokpuszta levegőjének tisztasága megegyezik a zlatibori levegő tisztaságával, ezért nem kell több száz kilométert utazniuk a vajdasági polgároknak, ha friss levegőt szeretnének szívni – jegyezte meg az igazgatónő.

A központot erdő veszi körül, Belgrádtól mindössze hetven, Újvidéktől pedig csak száz kilométerre fekszik, központi épületében tanterem és kisebb sportterem, az épületkomplexumban pedig több sportpálya van, és kiépített sétányok veszik körül.