2024. április 25., csütörtök

Egy sáros utcával kevesebb

Aszfaltburkolatot kap az Augusztus 15-e utca – Bajmokon egy utca helyett két utca között osztották szét a munkálatokat

A napokban megkezdték az Augusztus 15-e utcában az útépítési munkálatokat. Ez az utca tulajdonképpen két helyi közösség – a Peščara és a kelebiai – közötti választóvonal. Mint megtudtuk, a mintegy 700 méter hosszú utca kiépítésére a kivitelező, a Vojput Útépítő vállalat 10 napot kapott. Az Augusztus 15-e utcában lakó polgárok örülnek az útépítő munkálatoknak, hiszen esőzések idején, illetve hóolvadáskor mindig sárban kellett eddig taposniuk. Dobó Gubić Erzsébettől megtudtuk, hogy az autósok, kikerülve a nagyobb sáros kátyúkat, mindig felhajtottak a füves területre, letaposva azt, illetve az ő üzletük kibetonozott bejáratát is használták.

– Nagyon vártuk már, hogy megépítsék az utat. Én is, a fiamék is, itt lakunk. És az autók, a traktorok és a teherautók is mindig felhajtottak a kibetonozott boltbejáratig, hogy kikerüljék a víztócsákat. Nagyon sáros, gödrös utca ez. Bár az is igaz, hogy mivel mi itt lakunk az utca elején, nem volt olyan sok gondunk vele, nem kellett annyit a sárban taposni, mint azoknak, akik az utca közepén, vagy annál távolabb laknak – mondta Dobó Gubić Erzsébet.
– Mindenképpen fontos ennek a 720 méter hosszú utcának a kiépítése, hiszen amellett, hogy két helyi közösséget köt össze, sokan laknak ebben az utcában, és már hosszú évek óta nehézkes a közlekedés a sáros út miatt – mutatott rá Modest Dulić, Szabadka polgármestere. Hozzátette: – Mint ahogy az elmúlt időszakban mondtuk is, az első hóesésig összesen 13 utca kap majd aszfaltburkolatot – mondta.

A Városépítési Igazgatóság ebben az évben 13 utca kiaszfaltozását, illetve a város központján áthaladó M22-es úton található három olyan útkereszteződés kiszélesítését tervezte, ahol nagyobb a forgalom, hogy ezzel is elősegítse a járművek továbbhaladását.

– Ez egy 720 méter hosszú utca, ami négy méter széles aszfaltburkolatot kap majd. Ez a beruházás 8 millió 100 ezer dinárba kerül, azzal, hogy ebbe az összegbe nincs beleszámítva az adó – tudtuk meg Petar Balaževićtől, a Városépítési Igazgatóság igazgatóhelyettesétől. Folytatta: – Az útkereszteződések kiszélesítésére majd csak tavaszra, a jövő évi építési idény elején kerülhet sor. Az év végéig, vagyis a hideg, csapadékos idő bekövetkeztéig pedig azon dolgozunk, hogy minél hamarabb elkészüljön az aszfaltburkolat az erre az évre tervezett utcákban. Bajmokon az útépítési munkálatok lassan befejeződnek. A tervek szerint az Augusztus 15-e utcát tíz napon belül befejezzük, és a következő utca a kelebiai Július 4-e lesz. Emellett azonban még vár ránk a tavankúti Jovan Jovanović Zmaj utca, és még néhány kisebb utca a város területén – mondta.

Újságírói kérdésre reagálva, miszerint megkezdték ugyan a munkálatokat Bajmokon a Pavle Pivljanin utcában, de a 900 méter aszfaltburkolat helyett csupán annak felét építették ki, Petar Balažević elmondta, a bajmoki helyi közösség kérésére megosztották a munkálatokat a Pavle Pivljanin és a Három istriai áldozat utca között.

– Komoly gondok alakultak ki a Három istriai áldozat utcában, amely járhatatlanná vált, így kompromisszumos megoldást kellett találnunk. Vagyis, a Pavle Pivljanin utcában ugyan új aszfaltburkolatot terveztünk, de annak csupán a felét építettük ki, és 400 méternyi aszfaltburkolatot kapott a Három istriai áldozat utca is. Vagyis a bajmokiak 900 méter aszfaltutat kaptak, de két utcára osztottuk szét, hogy mindkét utcában könnyebben közlekedhessenek a polgárok. Reményeim szerint a következő építési idény alatt be tudjuk majd fejezni a Pavle Pivljanin utcában is a tervezett munkálatokat – mondta az igazgatóhelyettes.