2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Gyógyulj meg, Akeem!

Az NB I fordulói nemcsak a futballról, hanem az életéért küzdő Fradi-védőről is szólnak.

Ahogy Marian Cozma tragédiája egybekovácsolta a magyar és román szurkolókat (kézilabdafronton mindenképpen), úgy szurkol egy emberként a futballtársadalom Akeem Adams felgyógyulásáért.

A Ferencváros kilencszeres trinidadi válogatott védője szeptember 25-én szerda este lett rosszul bérelt lakásában. Sikerült ugyan még riasztania néhány társát, de a mentőben infarktust kapott. Több műtéten is átesett, s mivel szíve nem vette át azokat a funkciókat, amelyeket el kellene látnia, ezért műszívre kapcsolták. Állapota még mindig súlyos, életveszélyes, de jó hír, hogy az orvosok egyre több esélyt adnak neki, igaz, a szívátültetés elkerülhetetlen.

A 22 éves játékos tragédiája hihetetlen falakat döntött le. A közösségi oldalakon, cikkek kommentjeiben klubhovatartozástól függetlenül mindenki szorít a játékos felépüléséért, több száz szurkoló ment a ferencvárosi felhívás miatt véradásra a fővárosban és vidéken egyaránt, még az ősi ellenség/ellenfél Újpest szurkolói is kitettek magukért. Akadtak olyanok, akik megesküdtek, soha többet szájukra sem veszik az újpesti becsmérlő rigmusokat – kár, hogy ehhez Adams szörnyű betegsége kellett.

A hétvégén a Videoton játékosai „Gyógyulj meg, Akeem!” felirattal sorakoztak fel a mérkőzés előtt, az újpestiek „Jobbulást, Akeem!” feliratú pólókban vonultak fel a pályára, és azokat később átadták a zöld-fehér klubnak, hogy egy jótékonysági aukció keretében árverezzék majd el.

A szörnyű eseten a ferencvárosiak nem tudták magukat túltenni, a jó formában lévő együttes összeszedetlenül játszva sima, 3:1-es vereséget szenvedett a 15., kieső helyen álló Puskás Akadémiától, és visszacsúszott a harmadik helyre. Javítani vasárnap a Puskás-stadionban lehet, az ellenfél a Honvéd lesz, de Ricardo Moniz feladatát nehezíti, hogy a lelkileg megviselt csapat még legjobb védőjét, Muhamed Besicet is elveszítette, akit kiállítása miatt két mérkőzésről eltiltott a fegyelmi bizottság.

A listavezető Videoton a négy mérkőzés óta nyeretlen Újpestet fogadja. Bár a fehérváriak legutóbb alaposan megszenvedtek Pápán (csupán 2:1-re sikerült nyerni), az U21-es válogatottba meghívott Kleinheisler László szerint megérdemelték a győzelmet. „Már teljes erőbedobással a vasárnapi Újpest elleni rangadóra készülünk, hiszen továbbra is száz százalékosak szeretnénk maradni hazai pályán” – nyilatkozta.

A Debrecen az MTK-t verte 1:0-ra, ráadásul Aleksandar Trninić korai kiállítása miatt emberhátrányban. A Loki eddigi hat győzelmét otthon aratta, pénteken a Paks ellen is érik a három pont. A Diósgyőr megtáltosodott, Tomislav Sivić együttese sorozatban ötször nyert, és hazai környezetben a gyengélkedő Mezőkövesd ellen is esélyes. Kérdés, hogy a vendégek primadonnaszerű hisztijeivel próbálkozó edzője, Véber György végre nyilatkozik, vagy továbbra is ellenáll az MLSZ szabályzatának, amely kimondja: az edzőnek kötelessége meccsek után a sajtó rendelkezésére állnia.

Ami a válogatottat illeti: Egervári Sándor keretet hirdetett a hollandok és az andorraiak elleni utolsó két vb-selejtezőre. Szabics Imre váratlan visszavonulása ellenére alig van csatár, de a zentai Nemanja Nikolić így se tud kitörni a biztonsági tartalék szerepköréből. Balszélsőnk viszont annyi van, mint égen a csillag, Dzsudzsák Balázs és Lovrencsics Gergő mellett meghívást kapott Stieber Zoltán is. A legviccesebb mégis Gulácsi Péter helyzete, akinek jó formájáról a szakvezetés egy szoftverprogram segítségével győződött meg. Hja kérem, Salzburg messze van az élő szemrevételezéshez!

A magyar válogatott kerete, kapusok: Bogdán Ádám (Bolton), Király Gábor (1860 München), Gulácsi Péter (Red Bull)

Védők: Vanczák Vilmos (Sion), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Mészáros Norbert (DVSC), Guzmics Richárd (Haladás), Lipták Zoltán (Győr), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Kádár Tamás (Diósgyőr), Devecseri Szilárd (Haladás).

Középpályások: Pátkai Máté (Győr), Varga József (Middlesbrough), Elek Ákos (Diósgyőr), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (Ural), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Szakály Péter (DVSC).

Támadók: Szalai Ádám (Schalke), Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (Roda)

Biztonsági tartalékok: Megyeri Balázs (Olimpiakosz), Fiola Attila (Paks), Gyurcsó Ádám (Videoton), Simon Ádám (Haladás), Nemanja Nikolić (Videoton)