2024. április 25., csütörtök

Menekültek tragédiája az olasz partoknál

Kigyulladt és elsüllyedt egy afrikai menekülteket szállító hajó csütörtök hajnalban az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget partjainál, az utasok közül legalább 133-an meghaltak – közölték helyi tisztségviselők.

A kimentettek egy csoportja megérkezik Lampedusa szigetére (Fotó: Beta/AP)

A kimentettek egy csoportja megérkezik Lampedusa szigetére (Fotó: Beta/AP)

A halottak között gyerekek és nők is vannak – mondta el Giusi Nicolini polgármester az ANSA olasz hírügynökségnek. Közlése szerint a mintegy ötszáz menekült Afrika szarváról jött. Több mint 150 embert sikerült élve kimenteni a délelőtt folyamán, mintegy 200-at még eltűntként tartanak nyilván.

Angelino Alfano olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter délután Lampedusa szigetén elmondta: a baleset akkor történt, amikor a vízi jármű motorja leállt, és elkezdett víz szivárogni a hajótestbe. A fedélzeten jelzőtüzeket gyújtottak, hogy láthatók legyenek a kereskedelmi hajók számára. A hajón lévő fűtőolaj tüzet fogott, ettől gyulladt ki és süllyedt el a vízi jármű. Két halászhajó vette észre a lángokat, és riasztotta a parti őrséget, az pedig mentőhajót küldött a helyszínre. Helikopterek is érkeztek oda.

Giorgio Napolitano olasz államfő elmondta, hogy a menedéket keresők „kétségbeesett és halálos utazásait” jobban kellene ellenőriznie Európának. Úgy vélte, hogy a nemzetközi közösségnek, és elsősorban az Európai Uniónak döntéseket kellene hoznia és megtennie a kellő lépéseket.

Politikai intézkedéseket, nagyobb erőfeszítést sürget az uniós tagállamok részéről az Európai Bizottság kiadott közleményében, amelyben a brüsszeli testület egyúttal megrendülésének ad hangot, és részvétét fejezi ki a Lampedusa közelében történt hajóbaleset miatt.

A Cecilia Malmström belügyi biztos által jegyzett közleményben a bizottság annak érdekében sürgeti a tagállami intézkedéseket, hogy megelőzhetőek legyenek az ehhez hasonló tragédiák. Szolidárisnak kell lennünk a migránsokkal és azokkal az országokkal is, amelyek mind nagyobb bevándorló embertömeggel kénytelenek szembenézni – áll Malmström nyilatkozatában.

Ferenc pápa a Vatikánban mondott beszédébe beleszőtte a hajókatasztrófát, „szégyennek” nevezte, és felszólította a híveket, hogy imádkozzanak az áldozatokért, valamint a világ „összes menekültjéért”. „Nem tudom említés nélkül hagyni e sokadik hajótörés nagyszámú áldozatát. (...) Csak eltökélt együttműködéssel kerülhetők el az ilyen tragédiák” – hangsúlyozta.

Jelentősen megnőtt azoknak a menekülteknek a száma, akik vállalják a veszélyes hajóutat Lampedusába és Szicíliába, amióta fokozódik az erőszak Szíriában és Egyiptomban. A kis Lampedusa Afrikához közeli fekvése miatt – Tunézia partjai csak 130 kilométerre vannak – hosszú évek óta Európa kapuját jelenti a csónakon, hajón érkező menekültek számára.

Az Európába vezető úton az elmúlt tíz évben 6200 ember vesztette életét a Fortress Europe nevű segélyszervezet becslései szerint. A legdrámaibb év 2011 volt, akkor 1800-an vesztek a tengerbe.