2024. április 25., csütörtök

Nikolić: A vajdasági magyaroknak nincs miért aggódniuk

Tomislav Nikolić szerb elnök az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésén (Fotó: Beta/Európa Tanács/Michel Christen)

Tomislav Nikolić szerb elnök az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ülésén (Fotó: Beta/Európa Tanács/Michel Christen)

Nincs miért aggódniuk a vajdasági magyaroknak, senki nincs közülük veszélyben – mondta Tomislav Nikolić szerb elnök csütörtökön Strasbourgban, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének ülésén. A vajdasági magyarok helyzetét firtató Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kérdése nyomán mondta ezt, emlékeztetve arra, hogy június végén lezártak egy fejezetet, amikor Csúrogon Áder János magyar államfővel együtt a szerb–magyar történelmi megbékélés jegyében lerótták kegyeletüket a II. világháborúban ártatlanul megölt magyar, illetve szerb áldozatok vesztőhelyén.

Nikolić ET-felszólalását megelőzően az ET székháza előtt mintegy harminc fő részvételével magyarok, elzásziak, franciák demonstráltak azért, hogy szűnjön meg Délvidéken a magyarellenes erőszak, és Szerbia biztosítson területi autonómiát az ott élő magyaroknak. A jobbikos képviselő szerint Szerbia kettős mércét alkalmaz: a koszovói szerbeknek területi autonómiát igényel, ugyanakkor megtagadja azt a délvidéki magyaroktól. Szerinte Szerbiának nem szabad megengedni az EU-csatlakozást, amíg nem teljesíti a magyar igényeket.

A jobbikos képviselő szerint az elmúlt négy napban sikerült felhívniuk a figyelmet a délvidéki magyarok ügyére. Rajta kívül László Bálint (Magyar Remény Mozgalom), Rácz Szabó László (Magyar Polgári Szövetség) és Bozóki Antal (Árgus) vett részt ebben a megmozdulás-sorozatban.

Az Európa Tanács (ET) székháza előtt tüntetők. Szüntessék meg a magyarok elleni erőszakot – olvasható az angol, francia és szerb nyelven nyomtatott transzparensen (MTI Fotó)

Az Európa Tanács (ET) székháza előtt tüntetők. Szüntessék meg a magyarok elleni erőszakot – olvasható az angol, francia és szerb nyelven nyomtatott transzparensen (MTI Fotó)

A Jobbik közben közleményben utasította vissza Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a Kossuth Rádió Határok nélkül című szerdai műsorában tett nyilatkozatát. Pásztor a strasbourgi csoport akciójáról kijelentette, a délvidéki magyarság helyzete kapcsán általuk elmondottak „messze elrugaszkodottak a realitástól”, strasbourgi tevékenységükkel több kárt okoznak, mint hasznot.

A jobbikos közlemény szerint Gaudi-Nagy Tamás strasbourgi missziója során sikerült tárgyilagos tájékoztatást adni az ET képviselőinek a délvidéki magyar közösség valós helyzetéről. A Jobbik, az MRM és az MPSZ célja a délvidéki magyarság nemzetközi fórumokon eddig elhallgatott problémáinak bemutatása és partnerek szerzése annak érdekében, hogy ezen elszakított nemzetrészünk is kivívhassa területi autonómiáját – olvasható a közleményben.

A Jobbik szerint Szerbia közelgő EU-csatlakozása során Magyarországnak komoly lehetősége lenne nemzeti érdekeit érvényesíteni. Félő azonban, hogy a jelenlegi akciótól szintén elhatárolódó Fidesz a délvidéki magyarság kapcsán hasonló árulást fog elkövetni, mint tette azt Erdély magyarjaival a román uniós csatlakozás feltétel nélküli támogatásakor.