2024. április 24., szerda

Kivégzett hódsági svábokat rehabilitáltak

Történelmi jelentőségű bírósági döntés született minap a zombori Felső Bíróságon, 113 olyan hódsági németet rehabilitáltak egyszerre, akiket a partizánok 1944 őszén ártatlanul kivégeztek. Ez az első olyan rehabilitációról szóló bírósági határozat, amely nem egyénekre, hanem kivégzettek csoportjára vonatkozik.

A rehabilitációs kérelmet a Németországban élő Peter Blacha nyújtotta be a Hódsági Németek Moosburgi Egyesülete megbízásából. Négy év után született bírósági döntés.

Beck Antalnak, a zombori Szent Gellért Német Egyesület elnökének a véleménye szerint fontos lépés történt, és a második világháború utáni sok ezer ártatlan civil áldozat hozzátartozói várják a folytatást.

A Kossuth Rádió újságírójának nyilatkozó Matuska Márton, az 1944/45-ös atrocitások legszakavatottabb kutatója kijelentette:

– A történtek jó példával szolgálhatnak az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok ügyében is. Egy német civil szervezet kezdeményezte a rehabilitációt a bíróságon, és Magyarországon is létezik ilyen szervezet, ezért mindenképpen lépni kell. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a pártok vezetői közösen segítsenek egy ilyen szervezetnek.