2024. március 29., péntek

Vadhús termelés mint új iparág

A Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat programjai az újvidéki kiállításon

Az Újvidéki Vásáron az őszi vásári rendezvények keretében megnyílt a 3. Nemzetközi Erdőgazdálkodási Kiállítás. A Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat standján megtartott sajtótájékoztatón értesültünk arról, hogy mi várja a látogatókat.

− A vadászoknak és erdészeknek szervezett hagyományos programok mellett az idén újdonságokkal is készültünk. Pénteken egy új, európai szabványoknak megfelelő, korszerűen felszerelt vadászházat nyitunk meg Kátyon. Ilyen vadászház Szerbiában még nem volt. Ez a tágabb vonzáskörzetben élő vadászoknak kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt majd, de külföldről is várunk vendégeket – nyilatkozta Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat igazgatója.

– Az idei kiállításon a dámszarvasok számára kialakított minifarmon mutatjuk be a vadakat az érdeklődőknek. Tavaly a hűtőház megnyitása után komoly vadhúshiány keletkezett az országban. Az áldatlan helyzet megoldása érdekében új ipari ágazatot szeretnénk létrehozni Szerbiában, hiszen külföldön is keresett a vadhús. November közepén három farmon kezdjük el tenyészteni a dámvadat és a muflont. A Bács melletti Ristovača vadászterületén hozzuk létre a farmokat, egyébként itt van a legnagyobb fácántenyésztő telepünk – mondta az igazgatónő.

Valószínűleg a szombati nap fogja legjobban vonzani a látogatókat, hiszen akkor kerül megrendezésre az igazi attrakciónak számító, szarvasbőgést utánzó verseny, amelyre Horvátországból, Magyarországról és Szlovéniából érkeznek résztvevők – ismertette Takács Márta.

Branislav Stankov, a Lovoturs vadászturizmussal és vadgazdasággal foglalkozó vállalat igazgatója elmondta, hogy a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat kátyi erdejében a vadállomány tenyésztésének köszönhetően 16-féle vadhúst kínálnak majd eladásra. Az igazgató kifejtette, hogy három év alatt 500 tonna vadhúst terveznek piacra dobni, ebből a szerbiai kereslet 250 tonna, tehát 250 tonnát külföldre szállítanak.

A mai napon a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat standján a Delibláti homokpusztán mutatják be a Čardak oktatói intézetet, valamint felhívják a figyelmet az egykor népszerű kirándulóhelynek számító homokpusztára is.