2024. április 19., péntek

Végveszélybe került a Loewe tévégyártó

Végveszélybe került a prémiumkategóriás televízió-készülékeket gyártó Loewe – a német vállalat kedden csődeljárás megindítására kényszerült.

A társaság menedzsmentjének október végéig kell befektetőt találnia, különben a céget felszámolják. A bajorországi Kronachban működő vállalkozás vezetői szerint van esély a túlélésre, jelenleg hat lehetséges befektetővel tárgyalnak. Az Apple nincs köztük – tették hozzá, utalva azokra a találgatásokra, amelyek szerint az amerikai Apple esetleg a német társasággal fejleszt majd újgenerációs televíziókat.

A kilencven éve működő Loewe az egyik utolsó német márka a szórakoztatóelektronika piacán. Televíziót mellette már csak az ugyancsak luxuskategóriás készülékekre szakosodott TechniSat és a Metz gyárt Németországban, ahol az utóbbi években olyan hagyományos márkák szűntek meg mint a Telefunken vagy egy török cég tulajdonába került Grundig.

Az egyebek között hangszórórendszerek gyártásával is foglalkozó Loewe négy évvel ezelőtt még minden a korábbinál jobb eredményekkel zárta az üzleti évet, tavaly viszont 30 millió euró adózás utáni veszteséget szenvedett el, bevétele pedig 250 millió euróra csökkent a négy évvel korábbi 374 millióról. A visszaesés fő oka az ázsiai gyártók – például a Samsung és az LG Electronics – előretörése révén kialakult árverseny, amely szinte eladhatatlanná tette a viszonylag drága Loewe-készülékeket.

A cégnek az idén az első félévben 27 millió euró volt a vesztesége, csaknem akkora, mint tavaly egész évben, bevétele viszont 40 százalékkal csökkent, vagyis 76,5 millió eurót tett ki.

A céget egy testvérpár, Siegmund és David Ludwig Loewe alapította Berlinben. Televíziók fejlesztésével 1929 óta foglalkoznak. Az alapítók a nácik elől az Egyesült Államokba menekültek, majd a háború után visszatértek hazájukba. A gyártást fokozatosan Bajorországba költöztették át. A frankfurti tőzsdén jegyzett részvénytársaság az idén júliusban csődvédelmet kért. Az átszervezés során az alkalmazottak létszámát 1000-ről 650-re csökkentették, és megállapodást kötöttek a Hisense nevű kínai céggel. Az állami vállalat azonban nem hozott friss tőkét, csak a technológiai fejlesztésben és a kínai értékesítésben működik együtt a német partnerrel.

Kedden, amikor a társaság bejelentette, hogy a szanálásra kapott három hónap alatt nem sikerült új befektetőt találni, ezért meg kell indítani a csődeljárást. A Loewe-részvény értéke ugyanis 5,8 euróról 3,5 euróra zuhant.