2024. április 24., szerda

Lesz fűtés és új művelődési otthon is

Összesen 99 millió dinárral támogatja a Tartományi Nagyberuházási Alap a noszai és a hajdújárási művelődési élet körülményeinek javítását

Nagy ütemben haladnak az építő munkálatok Hajdújáráson. És bár a múlt héten még kérdéses volt, hogy sikerül-e majd az épületet teljes egészében befejezni, illetve a fűtési rendszert is bevezetni, a Tartományi Nagyberuházási Alap legutóbb meghozott döntése alapján már biztos sor kerülhet rá.

– A szeptember végi igazgatóbizottsági ülésen a Tartományi Nagyberuházási Alap további 28 millió dinárt hagyott jóvá a hajdújárási művelődési otthon, vagyis a helyi közösség épületének építési munkálataira. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 22 millió mellé csatolt további 28 millió dinár után a helyi közösség a rendelkezésére álló 50 millió dinárból már a teljes beruházást be tudja fejezni, vagyis a tetőteret is be lehet építeni, illetve a fűtést kialakítani, vagyis mindenre jut pénz, amire eddig hiányzott – emelte ki Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese.
Elmondta, hogy a noszai művelődési ház felépítésére is további eszközöket különítettek el. Amíg júliusban 23 millió dinárt szántak erre a célra, most a legutóbbi döntés alapján további 26 millió dinárt kap Nosza, így összesen 49 millió dinár áll a rendelkezésükre, hogy felépüljön a helyi művelődési ház. Mint arra Kern Imre rámutatott, ez az összeg arra lesz elegendő, hogy az épület földszinti része teljesen elkészüljön és használható legyen.
–  A nagyberuházási alap erre a két projektumra, a falu művelődési életének körülményeinek javítására, összesen 99 millió dinárt hagyott jóvá. Mint az ismeretes, a hajdújárási művelődési otthon felújításával kapcsolatban az első határozatra 5 évvel ezelőtt került sor, a noszai épület kapcsán pedig két évvel ezelőtt született meg a határozat. Csak azért nem kezdődhettek a munkálatok az egyik helyen sem, mert a tervdokumentáció, illetve különféle adminisztrációs hiányosságok miatt nem lehetett a beruházást elkezdeni – tudtuk meg.

Hozzátette: – Az újonnan jóváhagyott eszközökre készül az a tervdokumentáció, ami alapján Noszán a Hinga Művelődési Egyesület, Hajdújáráson pedig a helyi közösség kiírhatja a közbeszerzési pályázatot. A hajdújárási helyi közösség épülete várhatóan már az idén használható állapotba kerül és az adventi rendezvényt remélhetőleg itt tarthatjuk meg. Az emeleti rész kiépítése, valamint a fűtés bevezetése viszont vagy tavaszra lesz aktuális, vagy már a tél folyamán, amikor befejeződik a közbeszerzési eljárás. Noszán ugyanakkor a leszerződött munkálatokat várhatóan az év végéig be lehet fejezni, míg a többi munkálatra szintén a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kerül sor – mutatott rá a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese.