2024. március 29., péntek

Költségvetés, igazgatók kinevezése

Ülésezett a magyarkanizsai képviselő-testület

A tegnapi, X. községi képviselő-testületi ülésen 21 napirendi pontban hoztak döntést a tagok. Az ülés megkezdésével új tagot iktattak a testületbe, a tóthfalusi Salbak Zsolt ugyanis, aki a VMSZ színeit képviselte, külföldi munkavállalás miatt lemondott tisztségéről, helyére a testület új tagjává a magyarkanizsai, 1967-ben született középiskolai tanárt, Berec Sándort választották. Ezt követően egyhangúlag elfogadták a Pro Urbe díj odaítéléséről szóló javaslatot, azzal, hogy Nyilas Mihály polgármester felvetette egy új díj, a községi díszpolgári cím bevezetését, amely pénzjutalom nélküli kitüntetés lenne, és a községen kívüliek is megkaphatják.

A napirendi pontok közül a község 2013. január–júniusi költségvetésének teljesítéséről vitáztak legtöbbet. Domonkos Tibor, a költségvetési és pénzügyi főosztály vezetője ismertette a megszorításokat és a költségvetést. Az UKROK képviselőcsoport továbbra is pazarlónak nevezte a költségvetést, úgy vélik, hogy továbbra sem megfelelő és elég a tervezett megszorítás, s kijelentették, hogy addig a helyi közösségi járulékok ellen kampányolnak, amíg a vezetőség nem kínál egy elfogadhatóbb költekezési stratégiát. Ennek ellenére szavazattöbbséggel elfogadták a költségvetés kiegészítéséről szóló rendeletjavaslatot.

A folytatásban a közvállalatok igazgatóinak kinevezését tárgyalták meg, melynek értelmében a Községi Településrendezési Közvállalat igazgatója maradt Kövesdi János, a Cnesa OMI igazgatója továbbra is Sarnyai Károly és a Nagy József RKM vezetői posztját is változatlanul Bicskei Zoltán fogja betölteni. Érdekesség, hogy a pályázók között volt maga Nagy József is, a szakmai végzettségéről szóló okiratot azonban nem sikerült idejében beszereznie. A Komunalac közvállalat megbízott igazgatójának Milan Lazić fölmentésével Dognár Viktort javasolták a posztra. Ez a változtatás vitát váltott ki a testület tagjai között, a Válassz utat és az UKROK is úgy vélte, hogy a döntés hátterében a Demokrata Párt politikai nyomása áll. Tandari László azzal érvelt az ülésen, hogy végre ne párttagság alapján nevezzék ki a közvállalatok élére a vezetőket, hanem szakmai szempontból és rátermettség tekintetében döntsenek.

Az utólag felvett napirendi pontok között szerepelt a kihasználatlan földek árverezéséről szóló javaslat, valamint a napelemek felállításáról döntöttek a képviselők. Utóbbi értelmében az elkövetkező 25 évre bérbe adták négy intézmény hét épületének tetőjét, ahová majd napelemeket állítanak fel.
Az ülés végén az indítványozásnál az MRM képviselője a koszovói romák betelepítését illető kérdéseket tett fel, Bacskulin István és Francsik József pedig a mezőőrség munkáját kérdőjelezte meg, különösen, hogy a határ közelében lévő földeken tolvajok garázdálkodnak, akik eddig is nagy károkat okoztak a horgosi termelőknek.