2024. március 29., péntek

Összecsaptak a tüntetők a rohamrendőrökkel Kijevben

Összecsapás tört ki szerdán a kijevi városháza előtt a rohamrendőrök és az ellenzéki tüntetők között, akik rohammal próbáltak behatolni a hivatali épületbe, ahol épp a tanács ülésezett. Az összetűzésben három rendőr sérült meg.

A tüntetők áttörték az épület előtti fémkordont, de a rohamrendőrök megakadályozták, hogy bejussanak az épületbe, ahová a parlamenti képviselőket sem engedték be. Helyszíni jelentések szerint a rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen. Arról egyelőre nincs hír, hogy a megmozduláson hány tüntető sérült meg. Az akció résztvevői közül öt tüntetőt vettek őrizetbe, köztük Tetyjana Csornovol ismert ellenzéki újságírónőt.
A tiltakozóakciót a három parlamenti ellenzéki párt, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Haza, a Vitalij Klicsko vezette UDAR (Ütés) és a nacionalista Szvoboda (Szabadság) hirdette meg. Az ellenzéki pártok illegitimnek tartják a jelenlegi városi vezetést, és követelik a polgármester- és tanácsválasztás kiírását az ukrán fővárosban.
Kijevnek több mint egy éve nincs választott főpolgármestere, a 2008-ban megalakult városi tanács ötéves mandátuma pedig május végével lejárt. Az ukrán alkotmánybíróság májusi határozatában 2015 októberére javasolta kiírni a kijevi főpolgármester-választást és városi tanács tagjainak megválasztását.
Arszenyij Jacenyuk, a Haza párt frakcióvezetője a városháza előtti megmozduláson Viktor Janukovics elnököt vádolta meg azzal, hogy ő adott utasítást a kijevi tanács "alkotmányellenes" ülésének összehívására, és a rendőröknek, hogy ne eresszék be a tanácskozásra a parlamenti képviselőket. Jacenyuk szerint a hatalmon lévők azért nem írják ki a helyhatósági választásokat Kijevben és több megyeszékhelyen, mert tudják, hogy veszíteni fognak.
A mostani a második összetűzés volt másfél hónapon belül a kijevi tanács épülete előtt tüntetők és a rendőrök között. Az augusztus 19-i demonstráción négy ellenzéki parlamenti képviselő sérült meg.