2024. április 23., kedd

Internetes kereskedelem

A világban az internetes kereskedelem gyors térhódítása figyelhető meg. Megfelelő körültekintéssel és felkészültséggel ma már ugyanolyan biztonsággal vásárolhatunk a világhálón, mint a valódi piacon. Létezik azonban számos rizikófaktor, amelyek mind lassítják az e-kereskedelem elterjedését. A kockázatok csökkentésére vannak lehetőségek, a teljes kizárására viszont nincs mód. Az alapvető információkat mindenképpen ajánlott ellenőrizni, mielőtt interneten vásárolnánk. Szerbiában is terjed a kereskedelemnek ez a korszerű módja. Összességében azonban vannak pozitív és negatív tapasztalatok. Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondhatnánk, az általános bizalom magasabb fokára lenne szükség ahhoz, hogy az úgynevezett e-kereskedelem további térhódításáról beszélhessünk.

A 2008-as gazdasági válság kitörése után a globális piac növekedése megtorpant. A halmozódó gazdasági gondokra egyes országok protekcionista intézkedésekkel reagáltak, ami szintén nem kedvez a kereskedelemnek. Az elektronikus vásárlás azonban összességében töretlenül növekszik, pedig elméletileg a világhálón való értékesítés volumenének is pozitív korrelációt kellene mutatnia az általános gazdasági helyzettel. Az interneten zajló értékesítések, úgy tűnik, ellenállóak a válsággal szemben. Legalábbis ezt a – lehet, hogy lényegében téves – információt is leszűrhetnénk, ha csupán a statisztikai adatokra hagyatkoznánk. Kétségtelen azonban, hogy az online shopping viszonylag gyors tempóban beépülni látszik a fogyasztók vásárlási szokásaiba. Bizonyos termékek esetében pedig uralkodóvá vált. Ide tartoznak például a számítástechnikai hardverek és szoftverek, a kiegészítő berendezések, melyeknek több mint a felét ma már az internet segítségével szerzik be Amerikában, de más országok is rohamosan közelednek ehhez az arányhoz. Tipikusan olyan árucikkekről van szó, melyeknek az esetében a mai viszonyok között kézenfekvőnek tűnik az internetes forgalmazás. Ha valaki egy programot, szoftvert vásárol, nyilván felesleges elutaznia és személyesen átvennie, amikor magától értetődő, hogy a megbeszélt időben megtörtént befizetés után a vevő számára az interneten letölthető az alkalmazás. Nevezhetjük ezt egyszerű és gyors megoldásnak, egyben pedig környezetbarátnak is, hiszen elmarad az utazás, a szárazföldi vagy légi úton való szállítás, ami mind üzemanyag-felhasználást feltételez. Az internetről való letöltés esetén viszont jóformán elhanyagolható a szállítási költség és a belőle eredő környezetkárosítás is. Megfigyelhető még, hogy a lábbeli, bútorok, ruhanemű, szépségápolási és kozmetikai cikkek internetes forgalma is folyamatosan és stabilan nő. Az internet korszakában született nemzedékek felcseperedésével és anyagi önállósulásával pedig ezek az arányok még jobban eltolódnak.

ÚJ VÁSÁRLÁSI SZOKÁSOK

Érdekes azt is megvizsgálni, hogy a világhálón megjelenő információáradat hogyan befolyásolja a vásárlási szokásainkat. Bizonyos felmérések és kutatások alapján 2014-ben a világon lebonyolítandó összes vásárlás több mint felét a fogyasztók interneten való előzetes tájékozódása előzi majd meg. Mielőtt tehát az emberek elmennének az üzletbe, hogy a klasszikus módon megvásároljanak valamit, vagy elmennének bizonyos szolgáltatást igénybe venni, az interneten tájékozódnak. Az okostelefonok és táblagépek térnyerésével még többen és többen használják ezeket az eszközöket már vásárlásra is. Egy reprezentatív felmérés szerint a táblagépeket az emberek elsősorban vásárlásra – tehát bizonyos termékekkel kapcsolatos információk megtekintésére –, valamint szórakozásra használják. A statisztikai adatok alapján azonban a globális kiskereskedelmi forgalomhoz képest még mindig csekély a neten elköltött összeg. A trendeket évekre előrevetítve viszont megállapíthatjuk: 2020-ig Amerikában a teljes kiskereskedelmi forgalom 15 százalékát adhatják a netboltok, a mostani 8 százalékkal szemben. Ha a szerkezetét is vizsgáljuk, megállapítható, hogy az internetes vásárlók körében a legnépszerűbb a ruházat, sőt a kiegészítők, a digitális tartalom, a sport és a lakberendezés is előkelő helyezést ért el. Ezek mindegyikének internetes forgalma kb. 20 százalékkal ugrott meg egy év alatt.

Az interneten való vásárlás a felfelé mutató trendek ellenére összességében még mindig gyermekcipőben jár. Elsősorban a különféle logisztikai korlátok, például a szállítási költségek, az időfaktor, a helyi fizetési lehetőségek hiánya, az adók és vámok gátolják további globális terjedését. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján évi szinten a szerbiai e-kereskedelem tavaly mintegy 180 millió eurót tett ki. A hivatalos statisztikák szerint tavaly Szerbiában már hatszázezer ember vásárolt különféle termékeket az interneten. Egyre több e-bolt jelenik meg, egyre több árut, szolgáltatást vásárolhatunk meg a világhálón, és a nagy kereskedelmi láncok is – valószínűleg éberen figyelve a trendeket – megkezdték termékeik interneten való árusítását. Számos akadály van azonban, ami miatt az e-kereskedelem még mindig nem terjedt el igazán. Az ok a vásárlók bizalmatlansága és tudatlansága, valamint az, hogy még mindig csekélyek a számítógépes ismereteink, de az emberek alacsony fizetőképessége és a hazai törvények hiányosságai is hozzájárulnak ehhez. Az államnak is lépéseket kellene tennie ezen a téren, új törvényekre, valamint a meglevők módosítására van szükség ahhoz, hogy az elektronikus kereskedelem fellendüljön. Meg kel hozni az elektronikus ügyvitelről szóló törvényt, módosítani kell a számviteli törvényt, lehetővé téve az elektronikus számlák megjelenését. Módosítani kell a fizetésforgalomról szóló törvényt is, azért, hogy leegyszerűsítsék az adózási eljárást, de a legfontosabb a fizetési szolgáltatásokról szóló jogszabály meghozása, amellyel lehetővé válna a mobiltelefonon intézett fizetés, ami fordulópontot jelentene az elektronikus ügyvitel fellendülésében. Szerbiában ma még a kereskedelmi forgalom 1 százalékát sem teszi ki az internetes vásárlás. Az egész balkáni régióban hasonló a helyzet.

Az elektronikus kereskedelmet az teszi vonzóvá, hogy megszünteti a távolságot, kitágítja a határokat. Amikor vásárolni szeretnénk valamit, akkor otthonról, akár ágyban heverészve, pizsamában is megtehetjük. Gátat szab még az online bevásárlás fellendülésének, hogy a valóságos kirakatnézés, a „válogatós” vásárlás fárasztóbb, mégis izgalmasabb, megvan a maga varázsa. Emellett sokan a bevásárlást az ismerősökkel való hosszabb-rövidebb beszélgetésekre is kihasználják. A hagyományos bevásárlásnak sajátos „feelingje” van, amit az internet nem tud pótolni.