2024. április 24., szerda

Kötelező a közbeszerzés

Eloszlatta az iskolai kirándulások kapcsán felmerült kételyeket a miniszterhelyettes

Az iskolák a költségvetés felhasználói, s mint ilyenek, kötelesek közbeszerzési pályázatok útján realizálni a kirándulásokat és az étkeztetést is – jelentette ki Ljubiša Antonijević oktatásügyi miniszterhelyettes.

– A törvény teljesen világos, és továbbra sem fog megváltozni semmi, amíg nem fogad el egy új törvényt az illetékes minisztérium, ebben az esetben a pénzügyi tárca – fogalmazott Antonijević a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában.

Mint ismeretes, szeptember elején Bogoljub Lazarević oktatásügyi segédminiszter azt nyilatkozta a Politika napilapnak, hogy rövid időn belül vadonatúj előírások értelmében történik majd a kirándulások szervezése: a minisztérium ügyel majd az oktatási intézmények vezetőinek döntéseire, a turistairodák szolgáltatásait pedig az idegenforgalmi felügyelők ellenőrzik majd. A lap arról számolt be, hogy a minisztériumtól kapott információk értelmében rövidesen megszüntetik a kirándulások szervezésére kiírt pályázatok hosszadalmas és bonyolult procedúráit, mert megváltoztatják a tantervről és programról szóló szabályzat kérdéses három előírását. Az iskolaév kezdetekor az illetékes minisztérium körlevélben értesítette az intézményeket, hogy egyelőre ne kezdjenek bele az iskolai kirándulások szervezésébe, hanem várjanak legalább szeptember közepéig, amikorra minden bizonnyal végbemegy a szükséges előírások módosítása is. Mivel időközben semmi sem történt, az elmúlt két hétben az egyik fő kérdést azt jelentette az oktatási intézményekben: hogyan fog az aktuális iskolaévben lezajlani az utazások szervezése. A miniszterhelyettes most közölte, hogy tavasszal újra jelentkezhetnek a tenderen azok az iskolák, amelyek most nem tették azt meg határidőn belül.

Tavaly lépett életbe az a döntés, melynek értelmében a kétmillió dinár értéket túllépő iskolai kirándulások esetében közbeszerzés útján kell kiválasztani a szolgáltatást nyújtó utazási irodát. A közbeszerzési ügyekkel foglalkozó köztársasági igazgatóság is azon a véleményen volt néhány hónappal ezelőtt, hogy el kell törölni a jelenleg érvényben lévő procedúrát. Sajtóértesülések szerint augusztus közepén a pénzügyminisztérium is támogatásáról biztosította az elképzelést.

További vitás kérdést jelentett az elmúlt időszakban a kiránduló tanulókat kísérő tanárok napidíja is. Antonijević hétfőn úgy fogalmazott, hogy az oktatásügyi tárcához eddig még egyetlen panasz sem érkezett a magas napidíjak miatt. Kifejtette, hogy a napidíjak összege tanulónkét 300 és 5000 dinár között mozog, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb településről van-e szó. Elmondta, hogy az oktatási intézmények megkapták a minisztérium utasítását a napidíjak elszámolási módszerére vonatkozólag, ebben arra is kötelezik az intézményeket, hogy a napidíj-elszámolási rendszer átlátható folyamat részét képezze. A nem kötelező érvényű útmutató azt ajánlja, hogy a kirándulókat kísérő tanár napidíja az állami hivatalnokok hivatali útra jóváhagyott napidíjainak feleljen meg.