2024. április 20., szombat

Jubilál a Pax Romana

Húszéves a keresztény értelmiségi fórum délvidéki szervezete – A jövő évi elnökválasztás után bizonytalan jövő vár a Pax Romanára

Szombaton a bácsfeketehegyi Művelődési Otthonban tartott tanulmányi napot és évi közgyűlését a Pax Romana délvidéki szervezete. Paskó Csaba főtisztelendő, a szervezet elnöke elmondta, hogy a Pax Romana már 80 éve létezik, a délvidéki szervezete pedig 20 éve jött létre. A jelenlegi elnöknek jövőre fog lejárni a megbízatása, így aktuális kérdés, hogy milyen új irányt fog venni a szervezet.

– Jövőre elnökválasztás lesz. Nem vagyok benne biztos, hogy újra vállalni tudom az elnöki posztot, viszont azt is látom, hogy nincsenek jelöltek. Szembe kell nézni azzal a szomorú ténnyel, hogy a délvidéken mind kevesebb magyar értelmiségi van, keresztény értelmiségit pedig nagyítóval is alig találunk. A vajdasági Pax Romana éli mindennapjait, de idősebb generáció alkotja a tagságot. Felmerül a kérdés, hogy új perspektívákat nyitunk (de kinek?), vagy maradunk a régi kerékvágásban, és a nyugdíjas értelmiséghez szólunk? Ezzel kapcsolatban magamnak is komoly kérdéseket teszek fel, és az is felmerült bennünk, hogy jövőre tisztességesen, békében feloszlassuk ezt a szervezetet – nyilatkozta lapunknak Paskó főtisztelendő.

A hétvégi tanulmányi napnak az ember, az emberi méltóság és a keresztény ember volt a témája. Olyan rangos előadók jöttek el erre a jubiláris alkalomra, akik előadásaikkal már a korábbi években is emelték a szervezet munkájának színvonalát. Tiszteljétek az embert! címen dr. Korzenszky Richárd OSB perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója tartott előadást, őt dr. gróf Bethlen István, külügyminiszteri tanácsadó és a Páneurópai Unió Nemzetközi Elnökségének tagja követte, A Keresztény Társadalmi Tanítás időszerűségéről az emberi méltóság tükrében című előadásával. Az ebédszünetet követően dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Országos Zsinatának világi elnöke elnöke tartotta meg A keresztyén ember és a szabadság (bibliai alapon) című előadását. Délután Paskó Csaba elnök tartott beszámolót az elmúlt egy év munkájáról, majd dr. Hegedűs Kovácsevics Katalin és dr. Bogner István alelnökök emlékeztek vissza az elmúlt 20 évre és mindazokra, akik eltávoztak az élők sorából.

A jubileum alkalmából egy könyv is készült, amely az elmúlt 20 év legsikeresebb előadásaiból mazsolázgat. A kiadvány első bemutatója Bácsfeketehegyen volt, és minden Pax Romana-tag kapott belőle egy példányt.