2024. április 25., csütörtök
Olasz kormányválság

Berlusconi elsüllyesztette Itáliát

A volt kormányfő nem tudott aludni, amióta elítélték, a szombati kormánybuktatás után azonban végre végigaludta az éjszakát

A Szabadság Népe (PdL) jobbközép párt minisztereinek lemondásával előállt újabb római kormányválság következményeit elemezték a vasárnapi olasz újságok.

Berlusconi vállrándítással válságot indított – szólt a Corriere della Sera konzervatív olasz napilap vasárnapi címe. Az újság értesülései szerint a ma 77 éves Silvio Berlusconi a Milánó közeli arcoréi villájában a PdL vezérkarával döntött a párt minisztereinek lemondásáról. Berlusconi utasítását még az egyébként azonnal engedelmeskedő PdL-miniszterekkel sem egyeztették előre. A pártvezér drasztikus döntéséhez a Corriere szerint az vezetett, hogy Berlusconi fél a letartóztatástól. Ha október 4-én a parlament mentelmi bizottsága megfosztja mandátumától, akkor több olasz ügyészség is kész fellépni ellene.

A Corriere Enrico Letta miniszterelnök szombat esti közleményét idézte, amely szerint Berlusconi „őrült tettét személyes indokok vezérlik”. A lap szerint Berlusconi személyes sorsát semmilyen kormány vagy parlamenti fordulat nem képes már megváltoztatni. Berlusconit a nyáron adócsalásért jogerősen elítélték, és a következő hetekben a milánói másodfokú bíróság eltiltja a közhivataloktól.

A 155 nap után Silvio Berlusconi által megbuktatott Letta tegnap Giorgio Napolitano államfővel egyeztet, és a tervek szerint kedden kér bizalmat a parlamentben. A balközép Demokrata Pártnak (PD) és a Mario Monti vezette centrumnak a képviselőházban megvan a többsége. A játszma ismét (az örökös szenátorokkal és a szenátus nem szavazó elnökével együtt 321 fős) felsőházban dől el.

A többséghez 161 szavazat kell: a PD és a centrum jelenleg 137 szavazatban biztos. A hiányzó 24 voksot a Baloldal Környezet Szabadság (Sel), valamint a PdL és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) kormánybuktatást nem helyeslő disszidensei adhatnák.

A balközép La Repubblica szerint a Napolitano–Letta páros elképzelése az, hogy egy újabb Letta-kormány alakuljon, amely 2015-ig vezeti az országot. Kidolgozza a gazdasági stabilitási törvényt, a választási reformot, és végigviszi a 2014 második félévében esedékes soros olasz EU-elnökséget. Ellenkező esetben már november végén előre hozott választások lehetnének.

Az elítélt Berlusconi elsüllyesztette Itáliát – írta az Il Fatto Quotidiano napilap, amelynek Stefano Fassina, a PD pénzügyi államtitkára azt mondta, hogy Lettának biztosan megvan a többsége a szenátusban. Találgatások szerint az M5S tíz szenátora kész egy második Letta-kormányt támogatni, de Beppe Grillo a blogján választásokat sürgetett.

Letta adópolitikája buktatta meg a kormányt. Berlusconi leállította Letta csalásait – írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale. Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap szerint Berlusconi súlyos hibát követett el, és veszélybe sodorta Olaszországot a nemzetközi piacokon.

– Saját bírósági ügyeimnek semmi köze ehhez. A PdL nem fogadhatta el, hogy a PD az olaszokkal fizettesse meg a velem való harcot – állította Silvio Berlusconi. A volt kormányfő a születésnapját ünneplő, nápolyi PdL-tagozatnak telefonált arcorei villájából. A hívást az olasz hírtelevíziók egyenesben közvetítették. A szombaton kirobbant kormányválság óta Berlusconi első alkalommal nyilatkozott.

Berlusconi kijelentette, legfeljebb 47 évesnek érzi magát. Jó formában van, és nem fáradt bele a politikai küzdelembe. Elmondta, hogy amióta augusztus elsején a semmítőszék elítélte, nem tudott aludni, a szombati kormánybuktatással azonban végre végigaludta az éjszakát. „Minden védekezési jogomat megtagadták csak azért, hogy kitegyenek a politikából” – fogalmazott az őt adócsalásért egy év letöltendő börtönnel büntető ítéletről.