2024. április 25., csütörtök

Orbán Viktort ismét megválasztották a Fidesz élére

Nyilatkozat, miszerint megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét - Jobbik: Orbán úgy szólt, mint egy jobbikos, miközben úgy cselekszik, mint egy MSZP-s – DK: Orbán már úgy beszél, mint

2014 a rezsiharc éve lesz, a küzdelem terepe pedig a választás - mondta szombaton Orbán Viktor a Fidesz XXV. tisztújító kongresszusán Budapesten, a Millenáris Parkban, ahol a pártelnök-miniszterelnök a jövő évi választás előtti munka elvégzésére is buzdította a résztvevőket.

A kongresszuson Orbán Viktort az 1241 szavazatból 1240-nel választották újra a Fidesz elnökének. A küldöttek megválasztották a Fidesz négy alelnökét is: újra bizalmat szavaztak Kósa Lajosnak, Pelczné Gáll Ildikónak és Pokorni Zoltánnak, a leköszönő Varga Mihály helyett pedig Lázár Jánost választották meg negyedik alelnöknek.

A kongresszus politikai nyilatkozatot is elfogadott, amely rögzíti, hogy megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, és nem engednek semmilyen külső vagy belső nyomásnak. A dokumentum kimondja egyebek mellett azt: nem engedik, hogy a baloldal visszavonja a rezsicsökkentést.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében hosszan szólt a rezsicsökkentésről, megismételve: kormánya nem tűri el tovább a magánmonopóliumokat, az erőfölénnyel való visszaélést. Szerinte a jövő évi voksolást az ellenzék arra akarja majd felhasználni, hogy eltörölje a bank- és a különadókat, a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, és újra szabad kezet adjon a bankoknak, a spekulánsoknak és a multiknak a szabad rabláshoz. Arra kérte a résztvevőket, soha ne feledjék el, Magyarországot "a volt kommunisták adták a spekulánsok, a bankok és a multik kezére". "A pufajkát öltönyre cserélték, de az alatta való mentalitás ugyanaz.

Az ország nem hagyja magát, "nem vagyunk és nem leszünk Európa szolgái" - szögezte le, hozzátéve: "nem vagyunk és nem leszünk sem a bankok, sem a nagyvállalatok szolgái, mi, magyarok a magunk urai vagyunk, és nem akarjuk, hogy mások mondják meg nekünk, miként seperjünk a saját házunk táján".

Az új választási rendszerben minden voksra szükség van, az összes begyűjthető szavazatot be is kell gyűjteni - mondta a kormányfő, felhívva a figyelmet, hogy ehhez mindenkinek minden munkát el kell végeznie a maga területén, nem lehet kiengedni, nem lehet lazítani, lustálkodni. "Győzni fogunk, de csak úgy (...), ha fel tudunk nőni a feladathoz" - hangsúlyozta.

Szavait azzal zárta, hogy Magyarországnak már csak egy csatát, a gazdasági függetlenség csatáját kell megnyernie. "Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, nem ad bele mindent, és nem teszi meg azt, amit a helyzet megkövetel, az jön nekem 25 évvel" - mondta Orbán Viktor a politikában eltöltött éveire utalva, beszédét pedig a szokásos fordulattal zárta: "Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!"

Az ellenzék kritikusan reagált a szombati kongresszusra. Az MSZP szerint a Fidesz szombati kongresszusán felszólaló politikusok nem mondtak semmit Magyarország reményvesztett, elbizonytalanodott millióinak, akik mélyülő szegénységet, növekvő kiszolgáltatottságot, napról napra nehezebb mindennapokat élnek meg.

Tóbiás József, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: a kongresszuson nem mondtak semmit az 500 ezer éhező gyermekről, a csődben lévő kis és közepes vállalkozásokról, a tömeges elbocsátásokról, az egészségügy kritikus helyzetéről, az oktatási rendszerben keletkezett káoszról, illetve az elmaradt nyugdíjemelésről.

Véleménye szerint lehet, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kongresszusán megjelent mintegy 1200 küldött boldog, és úgy gondolja, hogy minden rendben van és rendben is lesz Magyarországon, de a magyar emberek elsöprő többsége nem így érzi.

A Jobbik szerint Orbán Viktor a Fidesz kongresszusán elhangzott beszédében ismét úgy szólt, mint egy jobbikos, miközben úgy cselekszik, mint egy MSZP-s. A miniszterelnök jön a magyar családoknak három olyan évvel, amikor igazságtalanul fizettették velük a magas rezsiköltségeket - közölte Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-vel.

Közleménye szerint a Jobbik már a választások előtt, 2010 április elején jelezte: a kormányváltás után azonnal hozzá kell látni a közüzemi terhek drasztikus csökkentéséhez. A jelenlegi kormánypárt ezt a választási kampányra időzítette, és nem is elégséges mértékben hajtotta végre, így súlyos forintokkal károsítva meg a magyar családokat.

A miniszterelnök közölte, nem vagyunk Európa szolgái, miközben az ország függetlenségét megtestesítő alaptörvényt szinte havonta módosítják az eurokraták utasításai szerint - hangsúlyozta Dúró Dóra. Hozzátette, hogy mindez parlamenti gombnyomásoknál válik egyértelművé: a szabadságharc üres frázisokban merül ki, érdemi cselekvés nem követi.

Kifogásolta, hogy Orbán Viktor igyekszik eljátszani azt a szerepet, hogy nem felelős az elmúlt huszonöt évért, miközben 1990 óta a Parlamentben ül, és kétszer kormányt is alakíthatott.

A Fidesz sokat hangoztatott "demokratikus elkötelezettségét" mi sem cáfolja jobban, mint hogy a kongresszuson az alelnöki címekért ismét nem engedtek minimális versengést sem: megint csak annyi jelölt volt, ahány alelnöki poszt - írja a szóvivő.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor már úgy beszél, mint Rákosi Mátyás 1952-ben, amikor a külföldi és a belső ellenségek ellen szólított harcra, de - a DK megfogalmazása szerint - ahogy Rákosi hazudott, Orbán is hazudik.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője MTI-hez eljutatott közleményében a Fidesz szombati kongresszusára reagálva azt írta: Orbán, amikor harcra buzdít, saját démonaival küszködik a szétlopott, a közös bűnök elhallgatásáért haveroknak elosztott vagyonok legtetején.

A DK szerint Magyarország ma rettenetes állapotban van. "Sokkal rosszabb állapotban, mint amikor 2010-ben átvették az országot. Az adóterhek agyonnyomták a gazdaságot, hazánk bóvli kategóriában vergődik, nőtt az államadósság, ellopták a magánnyugdíjakat, négy és félmillió magyar él szegénységben, devizahitelesek százezrei lesik aggódva, mikor tolja megint fel az árfolyamot néhány fideszes politikus. Fiatalok tízezrei hagyják el a reménytelennek ítélt országot, a demokratikus intézményrendszer halott" - sorolja a szóvivő.