2024. április 25., csütörtök

Bogdán felborítaná a papírformát

A magyar válogatott ugyan jól teljesített a legutóbbi, Észtország elleni meccsen, amelyet az 5:1-es győzelem is bizonyít, de előtte Romániában rendkívül gyatra, bátortalan játékkal 3:0-ra kikapott, és nehéz helyzetbe hozta magát, ami a pótselejtezőt érő második hely megszerzését illeti a D csoportban. A magyar csapatnak nagy valószínűséggel nyernie kell a soron következő, Hollandia elleni találkozón, ha reális esélyt akar a cél elérésére.

A bukaresti borzalomban egyetlen kiemelkedő alakja, színfoltja volt a magyar csapatnak, Bogdán Ádámra, a nemzeti együttes hálóőrére, igazán nem lehet senkinek panasza, teszi a dolgát, bravúrt bravúrra halmoz, és a válogatott mellett klubcsapatában kirobbanthatatlan a kapuból. A napokban felkerestük, számoljon be arról, mik az okai klubja, a Bolton Wanderers rossz idénykezdetének, hogy 8 fordulót követően 3 döntetlennel a Championship alján tanyáznak, illetve megkértük, hogy kicsit a Hollandia elleni meccsel is foglalkozzon.

Gondolom, nem így tervezték az idény kezdetét. Hogy lehetne kilábalni ebből a szituációból?

– Természetesen abszolút nem így terveztük kezdeni a szezont, és nagyon rossz nézni, hogy nem voltunk képesek egyetlenegy győzelmet sem kicsikarni. Láttam biztató jeleket, többször voltak már meccseken kiváló időszakaink, de utána mégsem úgy alakult az eredmény, hogy az számunkra kedvező legyen. Mint legutóbb pl. a Brighton ellen, vezettünk, aztán a második félidőben 5 perc alatt kaptunk 3 gólt, és összeomlottunk. Nem igazán tudom a rossz széria okait, de az biztos, hogy nagyon nehéz helyzetbe hoztuk magunkat, és úgy néz ki, hogy addig legalábbis, amíg nem szerzünk több pontot, a kiesés ellen küzdünk.

Most az utolsó helyen tanyáznak. A bennmaradás a cél, vagy azért innen is a tabella felső felét célozzák meg?

– Az idény kezdetén az volt a kitűzött cél, hogy a feljutásért küzdjünk, ez viszont mostanra nagyon messzire került tőlünk. A jelenlegi helyzetben az elsődleges cél az, hogy minél előbb elkerüljünk a kiesőzónából, és ez csak úgy megy, ha meccseket nyerünk.

A táblázatból az derül ki, hogy a gólok hiányoznak...

– Hát, igen, volt jó néhány olyan meccsünk, amikor 1:0-ra kaptunk ki, vagy 1:1 lett, pl. a Burnley ellen, több esetben is voltak nagy helyzeteink, melyeket kihagytunk, de ugyanakkor voltak olyan meccseink is, amikor sok gólt kaptunk – gondolok itt a legutóbbi, Brighton elleni mérkőzésre, vagy a Notthingam Forest elleni 0:3-ra, vagy a Blackburn elleni 1:4-re. Tehát nem lehet a gyenge szereplést csak a támadószekcióra fogni, voltak olyan meccseink is, amikor a gólok hiányoztak, de többször a csapat védekezése nem volt elégséges. Nagy gondban vagyunk sajnos, és minél hamarabb meg kell oldanunk, hogy ez a helyzet változzon, hogy ne keveredjünk csaknem kilátástalan szituációba.

Önbizalom szempontjából milyen hatással van Önre ez a helyzet, kapnak-e valamilyen segítséget?

– Remélem, hogy tudjuk orvosolni a jelenlegi állást, elvégre erős csapatunk van, a keret nem sokat változott az előző idényhez képest, amikor megembereltük magunkat a hajrára, és majdnem odaértünk a rájátszásra. Minél tovább vagyunk eredménytelenek, annál kevesebb önbizalmunk marad, nincsenek külön tréningek az önbizalom-növelésre, de én úgy gondolom, hogy megvan ebben a csapatban az erő, a tudás, hogy kikeveredjen ebből a helyzetből, és meginduljon felfelé a tabellán.

Adja magát a téma: nemsokára, október 11-én sorsdöntő mérkőzés vár a magyar válogatottra Hollandiában. Foglalkozott már ezzel a mérkőzéssel?

– Természetesen foglalkoztat a téma, sokat gondolkozom rajta, elvégre egy nagyon nagy meccs következik Hollandia ellen. A realitás az, hogy a holland csapat sokkal, de sokkal erősebb, mint a magyar. Sajnos elég nehéz helyzetbe hoztuk magunkat azzal, hogy Romániában kikaptunk. Ugyanakkor jelen pillanatban második helyen állunk a tabellán, és olyan eredményt kell elérnünk, hogy ezt megtartsuk, mert ez a cél. Nagyon remélem, hogy valahogy sikerül megvalósítanunk, habár a papírforma nem ezt igazolja, de remélem, hogy fel tudjuk borítani, és hogy kellemes meglepetést okozunk magunknak meg mindenki másnak, hiszen a cél továbbra is a pótselejtező kivívása, amiért elkezdtük ezt a hosszú menetelést. Mindent meg kell tennünk e cél elérése érdekében. Addig viszont még van néhány meccs, nekem most elsősorban a Boltonra kell koncentrálnom, hogy én is megtegyek mindent azért, hogy megszerezzük az első győzelmet, és ha eljön a megfelelő pillanat, akkor lehet a válogatottra koncentrálni.

2014-ig szól a boltoni szerződése. Gondolkodott-e a jövőn, szeretne-e magasabb osztályban védeni, vagy korai még erről beszélni?

– Nyilvánvalóan szeretnék magasabb szintre jutni, elsősorban a Boltonnal szeretném ezt elérni. Egyébként korai még erről beszélni, mert az elején vagyunk még a bajnokságnak, bármi megtörténhet a végéig.