2024. március 28., csütörtök

„Szerbia előrébb jár, mint mások jártak”

Nikola Selaković igazságügyi miniszter bízik abban, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás témájához kapcsolódóan az Európai Bizottság hamarosan bemutatandó országjelentése sokkal pozitívabb lesz, mint korábban bármikor. Az igazságügy témaköre a csatlakozási tárgyalások 23. és részben 24. fejezetét érinti, ezek lesznek azok, amelyeket az Európai Unió a tárgyalások legelején megnyit, és végig nyitva tart majd, magyarázta Selaković, kitérve a Brüsszelben szerdán megkezdett átvilágítási folyamatra is, amely éppen a 23. fejezettel vette kezdetét. Ez az igazságügy és az alapvető jogok fejezete. Az átvilágítás lényege meghatározni, hogy a szerbiai jogrendszer milyen mértékben számít összehangoltnak az EU jogi vívmányaival az adott fejezeten belül.

Selaković elmondása szerint Szerbia sokkal előrébb jár, mint némely uniós tagállam a tárgyalások megkezdése előtt, hiszen a képviselőház már elfogadta az igazságügyi reform nemzeti stratégiáját és a korrupcióellenes stratégiát. A miniszter meg van róla győződve, hogy Szerbia ezért felkészülten kezdheti majd meg a csatlakozási tárgyalásokat.

Az igazságügyi tárca vezetője megerősítette, hogy a bíróságok és ügyészségek hálózatáról szóló törvény módosítási javaslata hamarosan a Szerbiai Képviselőház napirendjére kerül. A koszovói bíróságok kérdését egy másik jogszabályban szabályozzák majd, addig azok az eddigiekhez hasonlóan fognak működni.