2024. március 28., csütörtök

Ihatatlan a csapvíz Kerényen

Nyugat-Bácskában, akár a Vajdaság nagy részén arzénnal fertőzöttek az ivóvízforrások. Köztudott tény, mégis legtöbb helyen, ahol a hatóság figyelmeztetett rá, de nem tiltotta a fogyasztást, ugyanazt a vizet isszák harminc vagy több éve is.

A Zombor vonzásköréhez tartozó Kerény (Kljajićevo) település viszont ultimátumot kapott az illetékes hatóságtól: amíg meg nem oldja a város a település ivóvízellátását, addig a falubeliek nem ihatnak csapvizet, nem is főzhetnek vele. Csakhogy más vízforrásuk nincsen a helybelieknek.

Zoran Ćujićtól, a kerényi helyi közösség tanácsának tagjától megtudtuk, hogy a hatósági rendelkezés nagy indulatokat váltott ki a faluban, amelynek lakosai, amióta van vízvezetékük, ugyanazt a vizet fogyasztják.

– Az Egészségügyi Világszervezet 1993-ban 0,01 milligramm/liter mennyiségben határozta meg a fogyasztható ivóvíz arzéntartalmát. Kerényen ma 0,03 milligramm arzén van a csapvízben. Tény, hogy a Vajdaságban mintegy 800 000 polgár ehhez hasonlóan szennyezett vizet iszik, de a kerényi helyi közösség megkapta az illetékes tartományi titkárság fölszólítását, hogy ne használják a vízvezetéket, mert a víz alkalmatlan ivásra, főzésre, élelmiszerek készítésére. A helyi közösség kiplakátozta a vízhasználati tilalmat. A hatósági meghagyás előírja, hogy Zombor Város közigazgatása a sajtóban értesítse az érintett falu lakosságát a csapvíz alkalmatlan minőségéről. Az átirat egyben kötelezi a zombori városvezetőséget, hogy higiénikus ivóvizet biztosítson a település lakosainak. Az átirat szeptember 17-én érkezett, a város azóta sem tett semmit – nyilatkozta Ćujić.

– A városi elöljáróságnak lépnie kellett volna, lajtos kocsikkal kellene biztosítani a lakosság vízellátását, ha nincs neki, van a hadseregnek. Odajutottunk, hogy a kerényiek rettegnek, nem tudják, miről van szó, hogyan állnak ivóvíz tekintetében – tette hozzá.

Az egészségügyi fölmérések azt mutatják, hogy nemcsak Kerényen van jelen a rákkeltő arzénfertőzés, hanem Sztapáron, Doroszlón, Gádoron és Regőcén is. A város pedig mindössze két lajtos kocsival rendelkezik.