2024. április 19., péntek
ZENTA

Ma Kutatók Éjszakája

Az idén Zenta is csatlakozik a Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz, amelyet minden év szeptemberének utolsó hétvégéjén rendeznek meg világszerte. A Magyarországon már hagyományos eseménysorozat fő célja a kutatói életpálya népszerűsítése és a tudomány közelebb hozása az emberekhez népszerű, interaktív módon, hogy jól is szórakozzanak a látogatók.

Zentán a Művelődési Ház kiállítótermében ma délután 4 órától este 10-ig tartó esemény keretében a természettudományokat népszerűsítik a fiatalok és az idősek körében – mondta el Szórád Endre, a rendezvényt szervező Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kémiatanára. Ezenkívül az informatika területén is újabb ismereteket szerezhetnek az érdeklődők. Ki lehet próbálni különféle elmés, logikai játékokat, fizikából és kémiából pedig érdekes kísérleteket mutatnak be, a résztvevők önálló fizikai méréseket is végezhetnek, s a vegytani kísérletekbe úgyszintén be szeretnék vonni a közönséget. Informatika terén robotokat mutatnak be, és akár különféle programokat is írhatnak a résztvevők, biológiából pedig mikroszkópokon keresztül tekinthetik meg a körülöttünk lévő, de szabad szemmel láthatatlan világot.

Szórád Endre lapunknak elmondta, hogy a Kutatók Éjszakája megrendezésével egy újabb szép hagyományt szeretnének teremteni.