2024. április 24., szerda
JUGOREMEDIJA

Se terem, se vádlott

A Nagybecskereki Alapfokú Bíróságon tegnapra volt kitűzve Zdravko Deurićnak, a Jugoremedija gyógyszergyár egykori igazgatójának és Ankica Malušić pénzügyi igazgatónak a tárgyalása. Azzal vádolják őket, hogy nem fizették be a fizetések utáni járulékokat. A tárgyalást azonban elhalasztották.

A nyílt tárgyalásra eljöttek a csődbe jutott gyár egykori dolgozói, ami nem kis bonyodalmat okozott: nem fért be mindenki a 71-es szobába. Egy ilyen méretű tárgyalást csak a bíróság nagytermében lehetett volna megtartani, de az tegnap délelőtt nem állt rendelkezésre. Közben Mirko Marić ügyvéd bejelentette, hogy védence, Zdravko Deurić betegség miatt nem vehet részt a tárgyaláson. Így el kellett halasztani a tárgyalást, amely megtartásának új dátuma ez év november 19-e lesz.

A Jugoremedija dolgozói szerint példa nélküli, hogy egy ilyen vétség miatt valakit felelősségre vonnak, hiszen az állam nyíltan megengedte – különösképp a pártokat pénzelő gyárak vezetőinek –, hogy ne fizessék a járulékokat, nem lesznek felelősségre vonva. Ez esetben azonban a vádlottak mögött nincsenek befolyásos háttéremberek, sem pedig pártfinanszírozók. Csak a dolgozók állnak a korábbi vezetők mellett. Szerintük a hazai gyógyszergyártás tönkre tételének lehetünk tanúi és a történések háttérében azok állnak, akiknek érdeke, hogy minél több gyógyszert importáljon az ország.

Vladimir Pecikoza, a hitelezők bizottságának elnöke szerint immár egy éve tart a Jugoremedija agóniája, ami szerinte Zdravko Deurić meghurcoltatásával kezdődött. Elégedetlenek a gyár bérbe adásával is, mert az a hitelezők megkérdezése nélkül történt. Szerinte a bérbe adás helyett minél előbb el kellene fogadni az átszervezési tervet.