2024. április 25., csütörtök

Csinibaba visszahőkölt a rajtnál

A határon négy órát várakoztatták a lovakat – A Nemzeti Vágtán szerzett tapasztalatairól kérdeztük Borsos Csabát

A múlt hét végén Budapesten lebonyolított Nemzeti Vágtán három vajdasági ló állt rajthoz, köztük volt az adorjáni Borsos Csaba két versenylova is. A váratlan akadályok és meglepetések versenye volt ez, de erről szóljon maga a lovak gazdája:

– Nehezen jutottunk el Budapestre, a problémák Belgrádban kezdődtek, ahol a Gazdasági Kamarában hosszas huzavona után adták ki a lovak külföldre szállításához szükséges papírokat. Bizonyítani kellett a lovak származását, mindkét jószág Magyarországról való, meg vannak a származásukat igazoló papírok, a lópasszus.
Pénteken reggel indultunk a vágtára, délután két óráig kellett a lovaknak Budapestre, a verseny helyszínére érkezniük. Alig indultunk el Adorjánról, a magyar határon máris fennakadtunk. Teljes négy órát pepecseltek a papírokkal, mire átengedtek bennünket, szerencsére még két óra előtt beértünk az állatokkal Pestre. Nem volt elég, hogy a spedíciónál bejelentettük a lovak érkezését, a vámhatóságnál is előre jelezni kellett volna az ügyeletes állatorvosnál, hogy mikor érkeznek a lovak. Ebből csináltak ügyet, holott az állatorvos rá sem hederített a lovakra, megnézte a papírjaikat, és ennyi volt a dolga, de még ezt is zokon vette, kioktatott bennünket, hogy majd ők leszoktatnak bennünket a ló hurcolásáról Magyarországa, mint ahogyan sikerült elvenni a kedvét a díszmadártenyésztőknek és galambászoknak, hogy magyarországi kiállításokra vigyék az állataikat.

A bürokratikus akadályokat leküzdve megérkeztünk Pestre, és a műjégpálya mellett felállított mobil istállókban orvosi vizsgán estek át a lovaink, az állatorvos versenyzésre alkalmasnak találták őket. Másnap, szombaton kezdődtek az előfutamok. A szurkolótáborunk Adorjánról, mintegy száz helybeli, szombaton délben megérkezett két autóbusszal, Csinibaba Adorján feliratú zöld-piros sálakat lengetve.

Az első futamban mindjárt történt egy baleset, a lovas leesett a lóról, amikor a lova kiugrott a startnál. A második futamban Gulyás Viktorral a nyergében állt rajthoz a Csinibaba. Hat ló kellett volna, hogy rajthoz álljon, de a Baranya megyei Szenta falut képviselő ló nem ment át az orvosi vizsgán, és nem engedték rajthoz állni. Maradtunk öten, de a rajt nem sikerült. A székelyföldiek egy jókora harangot adományoztak a Nemzeti Vágta szervezőinek, hogy e harang megkondításával indítsák a futamokat. Na már most, ez a harang okozta a vesztünket. Csinibaba és még egy ló a harang megkongatásától annyira megijedt, hogy egyszerűen visszafordultak. A két visszahőkölt ló még egy harmadikat is visszatartott, és a lovasok csak nagy üggyel-bajjal tudták megfelelő irányba kormányozni a lovakat, addigra a két sikeresen elstartoló ló már messze járt, esély sem maradt, hogy Csinibaba utolérje őket. Ilyen balszerencsés startra senki sem számított, különösen arra nem, hogy majd harangkongatással indítják a futamokat.

Zobnaticán a Vajdasági Vágtán korrekt módon volt megoldva a lovak indítása, amikor a lovak előtt kihúzott gumikötelet elengedik, szabad az út, startolhatnak a lovak. Itt is volt gumiköteles indítási lehetőség, de a szervezők a székelyföldről érkezett ajándék harangot alkalmazták, ami rendben is volna, de erre nem voltak felkészítve a lovak.

A szurkolóink megrökönyödéstől és felháborodástól teli torokból kiabáltak, hogy ismételjék meg a futamot, de erre nem adtak lehetőséget a szervezők. A kilencedik futamnál is hasonló probléma volt a rajtnál, ahol a Csillagvirág indult. Ha jövőre netalán ismét eljutnánk a vágtára, ezekre a dolgokra előre fel kell készülnünk, és a lovakat is hozzá kell szoktatni a harangszóhoz és a versenydrukkhoz – foglalta össze Borsos Csaba a Nemzeti Vágtán átélt váratlan eseményeket.