2024. április 20., szombat
ÚJ KÖNYVEK

A ’28-as nemzedék

Kopeczky László, Kalapis Zoltán, Kalmár Ferenc, Vinkler Imre, Fehér Ferenc, Ács Károly, Sáfrány Imre, Dévavári Zoltán, Vukovics Géza – azok a huszonnyolcasok – nemzedékük kimagasló képviselői –, akik helyet kaptak az újvidéki Forum Könyvkiadó és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kivételesen igényes új kiadványában, mely egyszerűen A ’28-as nemzedék címet kapta. A kötet anyagát válogatta és szerkesztette Faragó Kornélia, műszaki szerkesztője Csernik Előd.

Ez a szemelvényes gyűjtemény olyasmit nyújt, amit másutt, legalábbis összegyűjtve, nem találunk meg. Mint szerkesztője a könyv előszavában vallja: „Az emlékezés és az emlékeztetés szándékával készült, a nemzedék tagjainak életútjára, szellemi teljesítményére, művészi törekvéseire tekint vissza.” Ezek a kiemelkedő huszonnyolcasok sok mindent közösen éltek meg, ugyanazon társadalmi és kulturális hatások érték őket. A kötet több személyes elbeszélő forrásból idéz, tehát megélhetjük, hogy ők hogyan emlékeznek önmagukra, egymásra, vagy éppen arra, hogy mások hogyan emlékeznek rájuk... A kötet nem végezhetett átfogó életmű-értékelést, csak azt vállalhatta, hogy útmutatással szolgál, akár szűk keretek között is. Ismét Faragó Kornéliát idézve: „A kötet nem akar több lenni egy rokonszenves gyűjteménynél, amely felkeltve olvasója érdeklődését, megkísérli rávenni, hogy megismerje a kötetből hiányzó mozzanatokat is, illetve, hogy számon tartsa és újragondolja ezeket az életműveket.”

 Enyhület és felröppenés

Az újvidéki Forum Könyvkiadó és a szabadkai Életjel Kiadó közös gondozásában jelent meg Danyi Magdolna posztumusz verseskötete Enyhület és felröppenés címmel. A tavaly novemberben elhunyt költő, kritikus, irodalomtudós, szerkesztő, pedagógus nem sokkal halála előtt, 2012-ben kereste meg a Forum kiadót kéziratával. A tervek szerint a verseskötet az Életjel, a Forum és a Kortárs közös kiadásában jelent volna meg a 2013-as Ünnepi Könyvhétre. Danyi Magdolna tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála azonban lelassította a kiadással kapcsolatos munkálatokat. A kötet szerkesztői mérlegelve az életművet, úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják a válogatást, ám közzéteszik azokat a verseket is, amelyek az előző kötetekben, valamint folyóiratokban megjelentek, teljessé téve így a gyűjteményt.

Danyi Magdolnának a hetvenes és a kilencvenes évek között három verseskötete jelent meg a Forum Könyvkiadónál. Az első 1975-ben (Sötéttiszta), a második 1988-ban (Rigólesen), a harmadik pedig 1995-ben (Palicsi versek) látott napvilágot.

A 150 oldalas, tartalmas, új kiadvány szerkesztője Brenner János.

Kanizsai képmesék

Fényképek a Kanizsai Írótábor nyolcvanas éveiből alcímet és a Kanizsai képmesék címet viseli a Forum Könyvkiadó ugyancsak új kötete, s ez a címzés szinte mindent elárul a kötetről. Ha ehhez hozzátesszük Dormán László nevét, talán mindent megmondtunk. A kötet szerkesztője Sági Varga Kinga, műszaki szerkesztője Lackó Lénárd.

Dormán László egykori, három évtizeddel ezelőtt készült fekete-fehér fotói ma már irodalomtörténeti-kultúrtörténeti értékkel bírnak. „Költők, írók egymás közt. Nem értenek egyet, nem írnak egyformán, valami együttgondolkodási igényük mégis van, ezért gyülekeztek évről évre Kanizsán” – olvasható a kötet egyik jegyzetében –, mint ahogyan teszik azt napjainkban a mostaniak. A fotós elkapja olyan pillanataikat, amikor arcukon ezer más dolog nyoma csapódik ki, s nem a kamerába mosolyognak. Ezek a képek viszik a múlt egy darabját, azokat a röpke pillanatokat, amikor talán megpihent az idő. Dormán képei, így egy kötetbe gyűjtve, valóban olyanok, mintha újra lehetőséget kapnánk, hogy találkozzunk mindazokkal, akiket nem láthatunk már. Többek között a könyv fedőlapján életvidámságot sugárzó Juhász Erzsébettel is.

A fényképekhez Bányai János, Németh István, Lovas Ildikó, Bordás Győző, Jung Károly, Dudás Károly, Terék Anna és maga Dormán László írt jegyzetet.

 Kilencvenkilenc

Egy kötet, mely a borító belső oldalán kezdődik: kezdetben volt… és a hátsó borító, visszahajtott belső oldalán József Attila megidézésével zárul: végül az ember…

Klemm József verseskötete egy igazán igényes, egyedi küllemű, gyakori forgatásra alkalmas kiadvány, melyet a Forum Könyvkiadó ugyancsak a napokban jelentetett meg. A személytelen, személyes, istenes, látomásos fejezetekre osztott kiadványban kevésbé „publikus” oldaláról, versíróként ismerhetjük meg a szerzőt, akit sokkal inkább az Újvidéki Rádió sokéves újságírójaként, szerkesztőjeként, az utóbbi években pedig igazgatójaként ismerünk, vagy pedig a közéletben betöltött szerepei révén hallunk róla.

A könyv szerkesztője Buzás Márta, műszaki szerkesztője Csernik Előd, a könyv- és fedőlapterv Léphaft Pál nevéhez fűződik.