2024. április 25., csütörtök

Visszatértek Szíriába az ENSZ vegyifegyver-szakértői

Iszlám államot akarnak befolyásos felkelőcsoportok

Visszatértek szerdán Szíriába az ENSZ szakértői, hogy folytassák vizsgálataikat a szíriai belharcokban elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatban.

A Szabad Szíriai Hadsereg harcosai egy Idlib tartománybeli faluban (Fotó: Beta/AP)

A Szabad Szíriai Hadsereg harcosai egy Idlib tartománybeli faluban (Fotó: Beta/AP)

Az ellenőröket szállító konvoj délelőtt érkezett meg egy szállodához Damaszkusz belvárosában – mondták szemtanúk a Reuters jelentése szerint. A világszervezet szakértői a múlt héten megállapították, hogy a helyszínen végzett vizsgálataik szerint Damaszkusz környékén augusztus 21-én nagy mennyiségű vegyi fegyvert, nevezetesen szarint vetettek be.

Az ellenőrök mandátuma csak arra vonatkozott, hogy megállapítsák: vetettek-e be vegyi fegyvert Szíriában, annak kiderítésére viszont nem, hogy ki tette azt. A szíriai ellenzék és a nyugati országok Bassár el-Aszad rezsimjét vádolták meg a vegyi fegyverek használatával. A damaszkuszi kormány azonban tagadja, hogy vegyi fegyvert vetett volna be saját népe ellen.

Ake Sellström, a csapat svéd vezetője korábban azt mondta, azért térnek vissza Szíriába, hogy kivizsgálják a rezsimmel és az ellenzékkel szemben megfogalmazott különböző vádakat. Az augusztusi helyszíni vizsgálataik alapján benyújtott jelentésük csak részleges – ez indokolja visszatérésüket Sellström szerint.

Elutasította a nyugati országok által támogatott, Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet legitimitását, és iszlamista vezetést, valamint a saría (iszlám vallási jog) bevezetését követelte tizenhárom befolyásos szíriai felkelőcsoport egy kedd éjjel közzétett nyilatkozatban.

„A Szíriai Nemzeti Koalíció és Ahmed Tume ideiglenes kormánya nem képvisel bennünket, azt mi nem ismerjük el (...) Minden katonai és polgári erőt arra szólítunk fel, hogy a saríán alapuló, tisztán iszlám keretek között egyesüljenek, ahol (az iszlám vallási jog) legyen a törvénykezés egyetlen forrása” – közölték az iszlamista csoportok internetes oldalaikon terjesztett videoüzenetükben.

A nyilatkozathoz iszlamista szélsőségesek mellett a mérsékeltnek tartott, nyugati támogatást kapó Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egyes tagjai is csatlakoztak. Az aláírók között van az Al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló An-Nuszra Front, az Ahrár as-Sám Brigád nevű szélsőséges milícia, a legerősebb aleppói felkelőcsoport, a Liva at-Tauhíd és az SZSZH-hoz tartozó 19. hadosztály is.

Iszlamista felkelők már hosszú ideje megvetik a Nyugat és a Perzsa-öböl menti arab országok által támogatott SZNK-t. A szervezetet azzal vádolják, hogy külföldi érdekeket szolgál, de az ideológiai nézeteltérések mellett a csoport anyagi ügyeivel kapcsolatos átláthatatlanság is bírálatokat szült.

Ugyanakkor a mostani az első nyílt kinyilvánítása a felkelők közötti szakításnak, és ennek fényében már legalább három szemben álló féllel kell számolni a szíriai polgárháborúban. A harcok az elmúlt két és fél évben több mint százezer halálos áldozatot követeltek, és a 23 milliós ország lakosságának legalább negyedét tették földönfutóvá.

Ezzel párhuzamosan – a Reuters brit hírügynökség amerikai külügyminisztériumi forrása szerint – minden eddiginél hevesebb harcok folynak Szíria északi és keleti határvidékein az An-Nuszra Front és a szintén Al-Kaida-szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet, valamint az SZSZH között. Az utóbbit az a Szelím Idrísz tábornok vezeti, aki egyben az SZNK Legfelsőbb Katonai Tanácsának elnöke.

Az utóbbi időben jelentősen megerősödtek az iszlamista szélsőségesek Szíriában, akiknek a célja nyugati források szerint az, hogy iszlám igazgatást hozzanak létre az általuk ellenőrzött területeken. Damaszkuszi források szerint Bassár el-Aszad elnök fellélegzett a felkelők közötti ellentétek kiéleződése miatt, mivel a dzsihadisták előretörése csökkenti egy esetleges nyugati katonai beavatkozás esélyét, miként az ellene folyó felkelés erejét is.