2024. április 20., szombat

Nagyberuházásokra egy dinár sem érkezett

Az idei tartományi költségvetés első félévre vonatkozó jelenését vitatta meg és fogadta el csütörtöki ülésén a Tartományi Képviselőház – A demokraták frakcióvezetőjük letartóztatása miatt a

A vajdasági költségvetés január és június közötti megvalósítása képezte a tartományi parlament csütörtöki ülésének legnagyobb vitát kiváltott napirendi pontját. Zoran Radoman pénzügyi titkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentésben szereplő adatok még a módosítatlan költségvetési terv tükrében készültek. Mint ismeretes, eredetileg 80,75 milliárd dinárt tett volna ki az idei büdzsé, mivel azonban a nyereségi adó és a jövedelmi adó révén befolyó összegek is csökkentek, július elején 3,54 milliárd dinárral, vagyis a tervezett összeg 4,4 százalékával kellett csökkenteni a költségvetést. Radoman elmondta, hogy a bevétel az első hat hónapban 32,9 milliárd dinárt, a tervezett összeg közel 41 százalékát tette ki. A befolyt összeg legnagyobb részét a jövedelemadó és a nyereségi adó képezte, a köztársasági átutalások össze 18,6 milliárd dinárt tett ki, ami a tervezett pénz 36 százalékát jelenti. A tartomány kiadásai 25 milliárd dinárt tettek ki, a tervbe vett kiadások 31 százaléka ez. A legtöbb pénzt a foglalkoztatottak bérének és a szolgáltatásoknak a kifizetésére, a kölcsönökre kirótt kamatok törlesztésére költötték. Szubvenciókra ebben az időszakban 1,7 milliárd dinár jutott – derült ki a pénzügyi titkár beszámolójából.

– A költségvetés megvalósítási jelentése igazolja, hogy a jelenlegi mechanizmusok nem szavatolják az alkotmányos minimum teljesítését Vajdaság számára. Továbbra sem született meg a tartomány finanszírozásáról szóló törvény. Mint ismeretes, létrehozták a jogszabály kidolgozásával megbízott munkacsoportot, időközben azonban átalakították a köztársasági kormányt. Remélem, hogy a kormány új összetétele megértést tanúsít majd a probléma iránt és sürgősen intézkedik a törvény elfogadása érdekében. Ha nem így tesz, akkor a vajdasági kormány lép: már előkészítettük a törvény tervezetét, melyet a tartományi képviselőház már akár a következő ülésen megvitathat és továbbíthat Belgrádba elfogadásra – közölte Dragoslav Petrović, a hatalmi koalíció koordinátora, tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár.

VÁLASZTÁSOK – MORÁLIS OKOKBÓL

Predrag Matejin, aki Igor Mirović köztársasági miniszteri kinevezését követően vette át a Szerb Haladó Párt tartományi frakcióvezetői tisztségét, azzal vádolta meg a tartományi vezetőséget, hogy nem kíván együttműködni a köztársaságival, hogy nem célszerűen, hanem politikai elveket követve költi a pénzt. Mint mondta, a tartományi választások kiírására számít a közeljövőben, a „kialakult szituáció ugyanis morális okok miatti lemondásra kényszeríti majd előbb vagy utóbb az illetékes személyeket”.

A Szerbiai Szocialista Párt sem támogatta szavazataival a jelentés jóváhagyását, Pavle Budakov frakcióvezető közölte, hogy már a költségvetés elfogadását sem segítették, mert a pénz elosztása szerintük nem felel meg Vajdaság stratégiai fejlesztési céljainak. Budakov szerint a szubvenciók sem a foglalkoztatottság serkentését szolgálják. Saša Santovac, a Szerb Radikális Párt képviselője kifejtette, hogy a kicsire méretezett költségvetés a demokratáknak és a haladóknak egyaránt megfelel, az előbbieknek azért, mert így továbbra is ostromolhatják a köztársasági hatalmat a hét százalékos alkotmányos minimum megszegése miatt, az utóbbiaknak pedig azért, mert tehetetlenséggel vádolhatják a tartományi vezetőséget és választások kiírását követelhetik, miközben azoknak nincs is miből javítani a polgárok életszínvonalán. Tény, hogy a köztársaság nem teljesíti az alkotmányos minimumot, s ennek a beruházások isszák meg a levét – fogalmazott Santovac.

MOSTOHAGYEREK-POLITIKA

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője szerint a jelentésből kiderül, hogy Vajdaság pénzelése katasztrofális helyzetben van, ugyanis Belgrád továbbra is azt a mostohagyerek-politikát alkalmazza a tartománnyal szemben, amely az előző kormányokat is jellemezte.

– Az első hat hónapban egy dinárt sem utaltak át nagyberuházásokra, minek eredményeképp 6,6 milliárd dinárral, vagyis húsz százalékkal csökkent az összbevétele a költségvetésnek a tavalyi évhez viszonyítva – húzta alá Újhelyi.

Napirenden szerepelt a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap tavalyi évi jelentése is. Szabó József, az alap igazgatója lapunknak elmondta, hogy februárban és szeptemberben is pályázatokat írtak ki, s több mint 300 millió dinár összértékű hitelt hagytak jóvá.

– Az igény ennél is nagyobb volt, meghaladta a 750 millió dinárt. Ez alátámasztja, hogy minőségi hitelekről van szó, amelyekről tudni kell, hogy alacsony, kétszázalékos éves szintű kamat mellett hagyjuk azokat jóvá. Tizenegy hitelezési vonalunk van, valamennyi az intenzív mezőgazdasági termelésre vonatkozik. Az alap 2013-ban is folytatja a tavalyihoz hasonló tevékenységét, az érdeklődők száma egyre nagyobb. 2001 óta több mint kétezer hitelt osztottunk ki, melyek értéke meghaladja a tizenötmillió eurót – számolt be a részletekről az igazgató.

„SZÖRNYŰ TETT”

Mint ismeretes, a rendőrség kedden letartóztatta Borislav Novakovićot, a Demokrata Párt tartományi frakcióvezetőjét, az újvidéki Városrendezési Intézet (ZIG) korábbi igazgatóját. Azzal gyanúsítják, hogy Petar Matijevićtyel, a Matijević húsfeldolgozó tulajdonosával és Vojislav Gajićtyal, az Aleksandar gradnja építőipari cég és a Holiday Inn hotel tulajdonosával visszaéléseket követett el a telekhasználati engedély kiadása során. A DP megalapozatlannak, politikai leszámolásnak tekinti a letartóztatást. Hogy támogatásáról biztosítsa a frakcióvezető mellett kiállt képviselőket, Dragan Đilas pártelnök is a vajdasági parlamentbe látogatott, melynek épülete előtt az összes képviselő jelenlétében Bojan Pajtić vajdasági kormányfővel közösen nyilatkozott a médiának.

Dragan Đilas: Januárban kezdtünk érdeklődni, hogyan lehet az, hogy kizárólag a DP tagjai gyanúsak (Fotók: Ótos András)

Dragan Đilas: Januárban kezdtünk érdeklődni, hogyan lehet az, hogy kizárólag a DP tagjai gyanúsak (Fotók: Ótos András)

– Novaković ellen szörnyűséget követtek el. A ZIG dolgozói a rendőrséggel folytatott tájékoztató jellegű beszélgetések során alátámasztották, hogy a kérdéses ügy sohasem került Novaković kezébe, nem foglalkozott azzal, pedig nekik megfelelt volna, ha rá terelik a gyanút. Novakovićot a kórházi ágyból vitték be, miközben arról próbálják meggyőzni a nyilvánosságot, hogy szökni próbált. Ezzel a módszerrel a jogállamiságot próbálják megölni Szerbiában – fogalmazott Pajtić.

Hozzátette, hogy harcolni fognak az efféle politikai leszámolások ellen most is, ahogyan azt a kilencvenes években is tették. A tartományi többség stabilabb, mint valaha, mondta, mert most az eddiginél is határozottabban kiállnak a demokratikus intézményrendszer kiépítése, az emberi jogok szavatolása, a jogállam felépítése mellett.

Dragan Đilas közölte, hogy a DP felelősségteljes ellenzékként esélyt tudott adni az új hatalomnak.

– Megígértük, hogy nem fogjuk előre elítélni a bejelentett korrupcióellenes harcot, az igazságért folytatott küzdelmet, s ehhez tartottuk is magunkat. Januárban kezdtünk érdeklődni, hogyan lehet az, hogy kizárólag a DP tagjai gyanúsak. Ma már felelősségteljesen állítom: mindennek semmi köze sincs a joghoz és az igazságszolgáltatáshoz. Meg kell viszont jegyezniük: a tisztességes embereket nem lehet bemocskolni, ugyanakkor azok, akik efféle eszközöket vetnek be, életük végéig viselik majd tetteik pecsétjét a homlokukon – fogalmazott a pártelnök.