2024. április 24., szerda

Védett márkanév a Zombori túró

A zombori székhelyű Körzeti Gazdasági Kamara védett tájjellegű készítményként jegyeztette be a méltán népszerű és közkedvelt Zombori túrót. E különleges tejtermék előállítói regisztrálhatják magukat, s ezzel a márkanév jogos felhasználójává válnak.

A juhtejből készült Zombori túró országszerte népszerű és keresett különlegességnek számított. Valóságos csemegeként került az asztalra ez a sajátos formájú és ízű, finom állagú zsíros sajt. A Zombori túró ugyanis valójában puha, zsíros sajt, sárgásfehér színű, és ritka, lencse, illetve kukoricaszem méretű lyukak tarkítják. Fadézsában érlelik, és a sajt egyharmada a dézsa peremén túlra dagad, akár a kelt tészta, és leginkább egy hatalmas gombához hasonlítható. Íze a sajt érettségével arányosan válik markánsabbá. Manapság már nem juhtejből, hanem tehén- és juhtej keverékéből készítik, és kizárólag Zomborban és Sztapáron kapható.

A tejtermelők világszervezete szerint ez az egyetlen őshonos szerbiai sajt, amelyhez hasonlót máshol nem készítenek. A receptjét féltve őrizték, állítólag a családban a lányok előtt tilos volt róla beszélni, nehogy magukkal vigyék a titkot új családjukba, amikor férjhez mennek. A zombori tejgyár szakemberei az ötvenes években házról házra jártak, kóstolgatták, ízlelgették a gazdák túróját, miközben igyekeztek a sok mellébeszélésből kihámozni a receptet. Végül a hatvanas években a Somboledben beindult az ipari termelése, heti egy alkalommal Zombori túrót készítettek, amit érlelés után Jugoszlávia köztársaságaiban értékesítettek. Jelenleg egy sztapári vállalkozó készíti ipari körülmények között, de nem ipari mennyiségben, és egy kis szerencsével a zombori tejpiacon magántermelőknél is ráfuthat a vevő.