2024. április 24., szerda

Szívünk egészségéért

Észak-Bácskában egyre több fiatal szenved szív- és érrendszeri problémától

A szív- és érrendszeri problémák egyike a leggyakoribb elhalálozási okoknak a világon, hiszen évente 17 millió 15 és 65 év közötti ember huny el ezektől a betegségektől, holott a szakemberek szerint egészséges életmóddal, helyes táplálkozással és rendszeres mozgással, kevesebb sós és zsíros étel fogyasztásával ez elkerülhető lenne. Mint arra dr. Csengeri Attila, a Városi Tanács egészségüggyel megbízott tagja rámutatott, az egészséges életmódra szoktatás már egész korán, a gyermekkorban kezdődik, már akkor helyes táplálkozásra és mozgásra kell szoktatni a kicsiket.

Észak-Bácskában a tavalyi adatok szerint az elhalálozást kiváltó betegségek 55 százalékában a szív- és érrendszeri betegségek álltak. Leggyakrabban jelentkező betegség az artériák elmeszesedése, eldugulása, de hasonlóan gyakori betegség a tágulásos szívizom-elfajulás, illetve a magas vérnyomás – tudtuk meg dr. Zorica V. Dragaštól, a szabadkai Közegészségügyi Intézet szakmunkatársától.

– Szerbiában az elhalálozások több mint felénél a halál oka a szív- és érrendszeri betegség, holott tudjuk, hogy a rizikófaktorok többségét tudatosan ki tudjuk zárni egészséges életmóddal. Vagyis az egészségünkbe kell befektetnünk, és nem pedig a gyógyításunkba – mutatott rá dr. Dragaš. Elmondta, nemcsak a káros szenvedély, a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány, hanem a kevés alvás, a társadalmi kapcsolatok hiánya, valamint a rossz lelki állapot is kihathat ezeknek a betegségeknek a kialakulására. Mint mondta, egyre fiatalabbak betegszenek meg szív- és érrendszeri problémáktól. Ismertetve az észak-bácskai statisztikai adatokat, elmondta, hogy 2012-ben összesen 2631 személy hunyt el, akik szív- és érrendszeri problémában szenvedtek. A nőket gyakrabban érinti ez a betegség, de a férfiaknál nagyobb arányban okoz elhalálozást az idősebb korban.

Szabadka már 2000-ben bekapcsolódott az egészséges életmód világkampányába, ebben az évben is megemlékeznek a szív világnapjáról, mégpedig ma a Szabadkai Gyógyszertárak több fiókintézetében is megmérhetik a vérnyomásukat az érdeklődő polgárok, ugyanakkor a Vöröskereszt munkatársai a Közegészségügyi Intézet és az Egészségházak munkatársaival közösen ma a Bajnát helyi közösség épületében délelőtt 9 és 12 óra között lépnek fel az egészség népszerűsítése mellett, amely során az érdeklődő polgárok hasznos tanácsokat kaphatnak egészségük megőrzéséhez.

Sebők Zsolt, a Vöröskereszt szakmunkatársa rámutatott, 30-án, hétfőn pedig délután 5 órai kezdettel, a szervezet épületében előadást hallgathatnak végig a polgárok szívünk egészségének megőrzéséről.