2024. április 19., péntek

A romák helyzetének javításáért

Tűzoltás helyett a problémák kialakulásának megelőzésére lenne szükség

A romák helyzetének javítása céljából alakult tanács tegnap Szabadkán tartott ülést, melynek témája a romákat érintő problémák és e populációnak a társadalomba való bekapcsolása volt.

Az egy hónappal ezelőtt történt gázolásos esetet követően Modest Dulić polgármester és Srđan Šajn, a Köztársasági Roma Integrációs Tanács elnöke megegyeztek, hogy a tanács legközelebbi ülésére városunkban kerül sor, mert nem csak akkor kell tenniük valamit, amikor valamilyen szerencsétlen események történnek, hanem afelé kell haladniuk, hogy tűzoltás helyett munkájukkal megoldjanak bizonyos gondokat, s ezzel megelőzzék, hogy más problémák kialakuljanak.

– Ma azért vagyunk itt, hogy azokról a konkrét intézkedésekről beszéljünk, melyekre ahhoz van szükség, hogy a romák társadalmi helyzetén javítsunk, hogy a megfelelő módon bekapcsoljuk őket a közösségbe, és javítsunk a város közbiztonságán. A megbeszélésen beszámolok majd arról, hogy az elmúlt hónap folyamán milyen lépéseket tettünk ebbe az irányba, s abbeli törekvésünkről, hogy létrehozzunk egy városi biztonsági tanácsot, erre hamarosan sor kerülhet. A tanácsnak az ügyészség, a rendőrség és a bíróság képviselői is állandó tagjai lesznek, és a nemzeti tanácsok képviselőit is szeretnénk majd bekapcsolni különféle projektumokba és az intézkedések végrehajtásába – mondta a polgármester, kiemelve, megengedhetetlen, hogy a romákról csak a közbiztonsági kérdések kapcsán beszélgessenek, nagyon fontos a helyzetükről is szót ejteni, hiszen ők is egyenrangú polgárai a városnak és a társadalmunknak.

Srđan Šajn is hangsúlyozta, nem a Szabadkán történt szerencsétlen eset az egyetlen ok, ami miatt itt került sor erre a találkozóra, hanem a teljes szerbiai szituáció szisztematikus figyelemmel kísérése és bizonyos roma integrációs problémák szervezett megoldása a céljuk.

–A belügyminisztériummal megállapodtunk, hogy az országban huszonhét rendőrkapitányságon lesz egy-egy roma közösségből kikerülő személy vagy tiszt, akiknek az lesz a feladatuk, hogy amennyiben történik valamilyen bűncselekmény, amelyre a helyi rendőrség nem a megfelelően reagál, közvetlen kapcsolatba lépjenek a legmagasabb szintű képviselőkkel a belügyminisztériumban, és így a hatóság azonnal lépéseket tegyen a helyszínen. A projektum az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és a svéd nagykövetség segítségével valósul meg, s talán már a jövő évben sor kerülhet ezeknek a személyeknek a képzésére.

A tegnapi ülésen Dragoljub Acković, a szerb kormány emberi és kisebbségi jogi irodájának igazgatóhelyettese is részt vett. Elmondta, az iroda is szeretne aktívan részt venni mindazokban a tevékenységekben, melyek a jövőben zajlanak majd.

– Ahogy eddig, úgy a jövőben is nagy érdeklődéssel fordulunk a romák helyzetének javítása felé, mely egyben a romák és minden polgár biztonságának javítását is szolgálja, irodánk nemcsak a romákért van, hanem minden nemzetiségért. Őszintén reméljük, hogy a hatóságok megtesznek mindent a helyzet javításáért, habár úgy vélem, hogy eddig nem történtek extrém esetek ebben a térségben – nyilatkozta Acković.