2024. március 29., péntek

Ciánnal öltek meg 81 elefántot Zimbabwéban orvvadászok

Ipari ciánnal öltek meg legalább 81 elefántot az orvvadászok a zimbabwei Hwange nemzeti parkban, az egyik legjelentősebb afrikai elefántrezervátumban.

A hatóságok "ökológiai katasztrófának" nevezték a történteket, és a további állatpusztulások megakadályozására leállították a mérgezett vaditatók vízutánpótlását.
A szavanna vadjait az ivóvíz keresése hajtja, különösen a májustól novemberig tartó száraz évszakban. A mintegy 45 ezer elefántnak otthont adó Hwange nemzeti parkban az állatok általában a hatvan vízlelőhely körül gyűlnek össze, amelyet a csapadékhiányos időszakban a hatóságok mesterségesen töltenek fel vízzel.
A rendőrség korábban felfedte, hogy orvvadászok egy csoportja ciánból, sóból és vízből készített halálos keveréket, amellyel megmérgezték a Hwange elefántjai ivóhelyéül szolgáló tócsákat.
A hatóságok figyelmezettek arra, hogy az elefánttetemeket felfaló oroszlánok, dögkeselyűk és más ragadozók mérgezése is várható. Számtalan bölény és az antilopok közé tartozó nagy kudu pusztult el, mert a szintén ittak a mérgezett vízből.
A nemzeti park szóvivője szerint folyamatosan vesznek mintákat laboratóriumi vizsgálatokhoz, hogy azonosíthassák a szennyezett területeket, és akciótervet készíthessenek.
A tömeges mérgezéssel végrehajtott orvvadászat májusban kezdődött, azóta legalább 16 gyanúsítottat tartóztattak le. A rendőrség arra gyanakszik, a vadorzóbandát egy helyi lakosokkal kapcsolatban álló dél-afrikai üzletember irányítja.
A bűnözők az elefántokon kívül főleg a súlyosan veszélyeztetett orrszarvúra vadásznak, mivel tülke iránt óriási a kereslet elsősorban Ázsiába, ahol gyógyhatást tulajdonítanak neki.
A rendőrség legutóbb letartóztatott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 447 kilogramm elefántcsontot akart Dubajba csempészni egy fatákolmányban Harare nemzetközi repülőterén keresztül.
Orvvadászatért legfeljebb 11 év börtön szabható ki az ország törvényei szerint, ám elefántok megmérgezéséért legutóbb elítélt személyek csupán két év letöltendő büntetést kapott.
Zimbabwéban él Afrika egyik legnagyobb, 100-120 ezres elefántpopulációja, illegális vadászatuk évek óta nő.
Az ország hajdan Afrika egyik leghatékonyabb vadvédelmi gyakorlatát folytatta, ám az 1990-es évek végén kezdődött gazdasági hanyatlás a természetvédelmet is súlyosan érintette.
A nemzeti parkokat sújtó gazdasági megszorítások miatt az orvvadászat egyre veszélytelenebbé vált az országban. Csupán 50 vadőr van az ötmillió hektárnyi védett terület - az ország területe 13 százalékának - ellenőrzésére.