2024. április 20., szombat

Az SZHP ideiglenes hatalmat javasol Belgrádba

A Szerb Haladó Párt ideiglenes, átszervezett hatalom felállítását javasolja Belgrádban. Szerintük ez lehetővé tenné a főváros zavartalan működését és a rendkívüli választások kiírását hat hónapon belül, jelentette be szerdán Nebojša Stefanović, az SZHP belgrádi bizottságának elnöke. Szavai szerint az SZHP a hétvége előtt egyeztet javaslatáról a belgrádi parlamenti partnereivel.

– Azt javasoljuk, hogy új hatalmat alakítsunk, ugyanis a legeredményesebben így járhatunk utána az előző hatalom pénzszórásának – mondta Stefanović.

Az új polgármestert egyébként harminc napon belül kellene megválasztania a vkt-nek. Ha e határidőn belül nem hívják össze a vkt ülését, vagy nem választják meg a polgármestert, akkor kényszerigazgatást vezetnek be a fővárosban. A kényszerigazgatást egy öttagú tanács végzi, a tanács tagjait a szerb kormány nevezi ki. A tanács két hónapig láthatja el feladatát, ezután ki kell írni a helyhatósági választásokat.

Mladen Bašić, a Liberális Demokrata Párt elnöke szerint a főváros számára az egyedüli megoldás a rendkívüli választások kiírása, amelyre felesleges fél évet várni, míg Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt vezetője kijelentette, hogy nem fél a választásoktól, de hogy mi lesz a fővárosban, arról előbb az SZHP-vel tárgyal.

LETARTÓZTATÁSOK JÖNNEK?

Dragan Đilas, Belgrád leváltott polgármestere menesztése miatt sajtótájékoztatót hívott össze, amellyel nyilatkozatháborút indított el Stefanovićtyal. A leváltásban lévő polgármester ugyanis kijelentette, hogy menesztése politikai lépés és köszönőviszonyban sincs az igazsággal.

– Azért váltottak le, mert ki mertem mondani, hogy Szerbiában diktatúrát akarnak bevezetni. Ellenfeleim azt szeretnék, ha elhallgatnék végre. Nem fogok elhallgatni. Egy főváros polgármestere nem hallgathat el. Menesztésem után Belgrádot nem beruházások és építkezések, hanem letartóztatások és botrányok várják. Az elsőhöz ugyanis tudás kell, míg a másodikhoz elég a hatalom is, mondta Đilas.

Hozzátette, hogy semmi szükség sem volt hatalomváltásra, ugyanis az illetékesek bármikor vizsgálatot indíthattak volna, ahogy tehették volna ezt az elmúlt 14 hónapban is. Véleménye szerint felesleges hat hónapot várni a választásokra, ugyanis ezt előbb is nyugodtan meg lehetne tenni.

– A hat hónap csak arra jó, hogy letartóztatások és tisztogatások történjenek. Arra kérem a hatalmon lévőket, hogy ne rántsanak kardot, ugyanis ha megteszik, Szerbia egy olyan útra lép, amely senki sem tudja hova vezethet – mondta a DP elnöke, aki szerint méltatlan az, ha az SZHP második embere nem a városházán, hanem az utcán tart sajtótájékoztatót.

SZERBIA LEGNAGYOBB OLIGARCHÁJA

Stefanović válaszában kiemelte, hogy a diktatúráról beszélő Đilas Szerbia egyik legnagyobb oligarchája, akinek ráadásul óriási hatalma van a sajtó egy része felett.

– Nagyobb sajtótere van, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve, nagyobb még a szerb kormánynál is, és még ő beszél ellene folytatott médialincsről – hangoztatta Stefanović.

Véleménye szerint Đilas csak azért hozakodott elő a diktatúrával, mert féltette a polgármesteri címét és a cégeit. Kiemelte, hogy a volt polgármesternek hivatalából kifolyólag be kellet volna számolnia arról, hogy eladta-e vállalkozását, ha igen, mennyiért, és fizetett-e utána adót. Đilas üzenetével kapcsolatban, hogy a hatalmon lévők ne rántsák ki a kardjukat, az SZHP belgrádi bizottságának elnöke megjegyezte, hogy értelmetlenség, hiszen senki sem fenyegette meg, és a viselkedése arra utalhat, hogy a fővárosban vélhetően sok visszaélés történhetett. A DP elnökének méltatlankodására, hogy nem a városházán tartott sajtótájékoztatót, azt válaszolta, hogy nem az SZHP városi bizottságának elnökeként járt a városházán, ezért semmi joga sem volt az épületben sajtótájékoztatót tartani.

– Tudom, hogy Đilas szívéhez hozzánőtt a városháza, de én vele szemben a belgrádi polgárokat szeretem – mondta Stefanović.

HOZZÁÉRTŐ EMBERT A FŐVÁROS ÉLÉRE

A két párt közötti sajtóháború ezzel nem ért véget, hanem köztársasági szinten is folytatódott. Zorana Mihajlović, az SZHP alelnöke ugyanis kijelentette, hogy a polgármester leváltása után a főváros sokkal hatékonyabban működik majd. Hozzátette, hogy belátható időn belül Belgrádnak új polgármestere lesz, a város élete nem áll meg és lassan mindenhol rend lesz. Szavai szerint az SZHP-nek nem az a fontos, hogy a saját soraiból kerüljön ki a polgármester, hanem hogy egy hozzáértő, tapasztalt és tenni akaró ember vegye kezébe a várost, ugyanis Đilas rossz városvezetése óriási adósságokba kényszerítette Belgrádot.

– Minek kellett olyan dolgokra költeni több millió dinárt, amelyek nem élveznek prioritást, és Belgrád, amely a régióban jelentős szerepet tölt be, miért nem ápol kapcsolatokat olyan világvárosokkal, mint London, vagy Párizs? – vetette fel az SZHP alelnöke.

EGYPÁRTRENDSZER KÉSZÜL

Borislav Stefanović, a DP köztársasági képviselőházi frakciójának vezetője szerint Belgrád polgármesterének leváltása egyértelmű jele annak, hogy Szerbiában egypártrendszert kísérelnek meg bevezetni. Szavai szerint teljesen értelmetlen, hogy egy olyan személyt váltanak le, aki a választásokon a legtöbb szavazatot kapta meg, és aki maga mögött kézzelfogható eredményeket hagyott.

– Đilas leváltása pillanatával az SZHP politikai élete napról napra rövidebb lesz – mondta a DP képviselőházi frakciójának vezetője, aki szerint legkésőbb márciusban ki kellene írni a fővárosban a helyhatósági választásokat.

Végezetül megjegyezte, hogy Belgrád elvesztése miatt Đilast nem váltják le a pártelnöki tisztségből, és a párt tiszteletbeli elnökének, Boris Tadićnak sem érdeke, hogy újra a párt élén álljon.