2024. március 29., péntek

Ez a harc lesz a végső?

Zoran Mihajlović: Nem a munkások érdekeit védi a készülő munkatörvény

A készülő új szerbiai munkatörvény nem a munkások érdekeit védi, ellenkezőleg, megkönnyíti a munkaadóknak az elbocsátásokat, és ez a foglalkoztatottak számának további csökkenését idézheti elő – nyilatkozta a sajtónak a horvát szakszervezeti képviselőkkel tartott tegnapi belgrádi találkozó után Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke.

– A jelek szerint az új munkatörvényt a legkevésbé sem írják aranybetűkkel, vagyis nem a munkások érdekeit védi. Én emiatt azzal számolok, hogy a munkások jogaiért kénytelenek leszünk az utcára menni – fogalmazott Mihajlović, majd hozzátette, hogy ez a harc a szakszervezetek valós erejének valódi próbatétele lesz.

– Vagy létezünk, vagy ha nem alakítjuk át megfelelően ezt a törvényt, akkor ezentúl nem is kell léteznünk! – mondta a szakszervezeti alelnök, aki a munkások érdekvédő harci készségének felébresztését központi célként jelölte meg ebben a helyzetben.

Mihajlović szerint inkorrekt volt, hogy a szerb kormány először az Amerikai Gazdasági Kamarával és a Munkaadók Uniójával ismertette a készülő munkatörvény vázlatát.

– A mai napig nem kaptunk semmilyen összefoglalót, nem ismerhettük meg a készülő törvény munkaváltozatát. Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes kijelentése szerint ez 10-15 napon belül valósul meg.

A hozzájuk eljutott információk szerint, hangsúlyozta Mihajlović, sok problematikus elem található a készülő munkatörvényben, a foglalkoztatás rugalmas felfogásától kezdve a végkielégítésekkel kapcsolatos rendelkezésekig. A munkások jogait visszanyesik. Állítólag az új törvény „rugalmasabb foglalkoztatási elve” szerint a munkaadó a jövőben könnyebben vehet fel új munkaerőt, de könnyebben el is bocsáthatja őket, és emiatt semmilyen felelősség nem teheli, az elbocsátás pedig semmibe sem kerül neki.

– Ilyen sehol nincs a világon, és Szerbiában sem lesz – tette hozzá a szakszervezeti vezető.