2024. március 29., péntek

Valószínűleg otthon született a csecsemő

Szakemberek szerint az ilyen esetek nem a szegény sorsú népességre jellemzőek

Mint arról már hírt adtunk, vasárnap délután a Prozivka városrészben egy halott csecsemőt találtak, akit valaki egy konténerben hagyott. A csecsemőt délután négy óra körül találták meg egy konténerben, amely a Sonja Marinković utcai garázsok mögött található. A fiúgyermeket egy polgár vette észre, aki műanyag palackokat gyűjtött.

A szóban forgó férfi újságíróknak elmondta, kisebb sokkot élt át, amikor meglátta a csecsemőt, de azonnal riasztotta a szomszédokat, a mentősöket és a rendőrséget is.

Mihaela Budimski, a mentőszolgálat sajtófelelőse elmondta, az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A rendőrség intenzíven nyomoz az egyelőre ismeretlen személy ellen, aki ezt, az ügyész által gyilkosságnak minősített bűncselekményt elkövette. Kérik a polgárokat, hogy akik bármilyen információval rendelkeznek az ügyről, jelentkezzenek a szabadkai rendőrségen a 192-es számon vagy pedig a 064/8927365-ös mobilszámon.

A szabadkai Felső Ügyészség ügyésze az esetet gyilkosságnak minősítette, a csecsemő holttestét pedig boncolásra küldte.

„Amennyiben megállapítást nyer, hogy a gyilkosságot a kismama követte el pszichikai felindultság állapotában, akkor hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat” – nyilatkozta Ivan Bogosavljev, a szabadkai Felső Bíróság vizsgálóbírája.

Luka Anđelić a szabadkai kórház nőgyógyászati osztályának vezetője szerint a boncolás során azt kellene megállapítani, hogy a baba otthoni körülmények között született-e.

„Feltételezzük, hogy otthon született, mert valóban ritkák az olyan esetek, amikor a babát elhozzák a szülészetről, és utána meggyilkolják. A boncolás meg fogja mutatni, hogyan lett elvágva a köldökzsinór, és arra is választ kapunk, milyen körülmények között és mikor született” – magyarázta.

Maja Stoparić pszichoterapeuta szerint csecsemőgyilkosság alkalmával jelen van a szülő részéről a gyűlölet az újszülött iránt.

„Nem szegénységről van szó, mert abban az esetben nagyobb lenne az ilyen esetek száma a szegényebb populáció körében, a statisztikai adatok pedig nem ezt mutatják” – magyarázta.

Ennek alapján feltételezhető, hogy nem egy szegény sorsú család tagja az elkövető, hanem inkább arról van szó, hogy egy nem kívánt terhességnek lett ilyen tragikus és elítélendő módon ez az epilógusa.