2024. április 19., péntek

Ki szennyezi a Palicsi-tavat?

Goran Gabrić: A tó szanálásában minden közvállalatnak és minden illetékes szervnek részt kell vállalnia

A Park Palics vállalat által alapított munkacsoport, amelynek munkájában számos szakember részt vett, egy olyan alapdokumentumot készített el, amely azonkívül, hogy rámutat, mi, illetve ki szennyezi a Palicsi-tavat, javaslatot tesz arra is, hogyan lehet a további szennyezést megfékezni, mely közvállalatoknak miben kellene részt vállalniuk, illetve milyen lépéseket kell a városnak megtennie, hogy javuljon a Palicsi-tó vízminősége.

Gabrić: Közzé kell tenni azok listáját, akik a tavat szennyezik (Fotó: Molnár Edvárd)

Gabrić: Közzé kell tenni azok listáját, akik a tavat szennyezik (Fotó: Molnár Edvárd)

Ma már az iszaptalanítás nem élvez elsőbbséget a tó vízminőségének javításában, hanem mindenekelőtt a szennyező források felszámolását tartják a legfontosabbnak. Goran Gabrićtyal, a Park Palics vállalat igazgatójával arról beszélgettünk, miért volt szükség egy új alapdokumentum kidolgozására a tó vízminőségének javítása szempontjából.
– Amikor a Köztársasági Környezetvédelmi Alapot megszüntették, akkor a Park Palics vállalat arra kényszerült, hogy a korábban, a Palicsi-tó iszaptalanítását végző vállalat kiválasztására kiírt pályázatot leállítsuk, hiszen azt a pénzt, amire számítottunk, éppen ebből az alapból különítették volna el. A környezetvédelmi alap felszámolásával megszűnt a kommunikáció, a környezetvédelmi minisztérium pedig még csak akkor alakult meg, és ugye kénytelenek voltunk kivárni mire számíthatunk. Nem lett volna annak értelme, hogy kiválasszuk a kivitelezőt, és aláírjuk a szerződést, ha nem lett volna pénzünk arra sem, hogy megkezdjék a munkálatokat.

A versenypályázatot az iszaptalanítást kivitelező vállalat kiválasztására már tavaly tavasszal is kiírták, majd nyáron megsemmisítették és megismételték. Miért volt erre szükség?


– Igen, azt a pályázatot levezettük, de mivel akkor nem jelentkezett egy olyan vállalat sem, amely teljesítette volna azokat a feltételeket, amelyeket mi megköveteltünk tőlük, vagyis nem ajánlottak olyan árat, ami belefért volna abba a keretbe, amivel rendelkeztünk, meg kellett ismételnünk a pályázatot. Erre kötelezett bennünket a közbeszerzésről szóló törvény is.

Azóta eltelt egy év, és a Park Palics más célokat tűzött ki maga elé.


– A Park Palics egy munkacsoportot állított fel, amely egy rendkívül jelentős munkának látott neki. Olyan alapdokumentumot, platformot dolgozott ki, amely összefoglalja a Palicsi-tó szanálásának fontosabb mozzanatait. Vagyis ez a dokumentum alapul szolgál a tó problémáinak felszámolásához. Sikerült pontosan megfogalmazni, hogy a tó szanálásában mely közvállalatok milyen szerepet kell hogy betöltsenek. Vagyis, meghatároztuk, hogy a tó nem elsősorban a Park Palics hatáskörébe tartozik, hanem minden közvállalatnak aktív szerepet kell vállalnia a szanálásban. Például a Palics-Ludas Közvállalatnak rendben kell tartania a karbantartáshoz szükséges utakat a tó körül, és az illetékes felügyelőségnek is reagálnia kell a szennyező források felszámolásában. Nagyobb szerep kell hogy jusson a Közegészségügyi Intézetnek is, illetve a városnak is ki kell vennie a részét ebből, valamint a köztisztasági vállalatnak és más közvállalatoknak is. Az alapító, vagyis a város pontosan meg kell hogy határozza azokat a kötelezettségeket, amelyekkel a közvállalatokat bízza meg, és amelyek a Palicsi-tó megőrzésére és szanálására vonatkoznak. Ehhez szolgál alapul az a platform, amely már elkészült, és amelyet már átadtunk az önkormányzatnak. Vagyis most már önkormányzati procedúrába került, hamarosan a Városi Tanács, majd pedig a képviselő-testület is megvitatja majd.

Ezek szerint az iszaptalanítás ma már nem szerepel a figyelmük középpontjában?


– Nem. De természetesen az iszaptalanítás is egy fontos kitétel a tó szanálásában, szükség van rá. Hiszen az elmúlt években jelentős mennyiségű iszap halmozódott fel a tó fenekén. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a szabadkai homokpusztán vagyunk, így az iszap jelentős részét éppen ez a homok képezi. Az iszaptalanítást mindenképpen el kell végezni, hogy felállítsuk az egyensúlyt, amely a vízivilág természetes működéséhez szükséges.

Mi előzi meg az iszaptalanítást?


– Tisztában kell lennünk azzal, hogy a tó szanálása meghatározott dinamika szerint kell hogy haladjon. Több lépést határoztunk meg, miután 30 évet vártunk a Palicsi-tó vízminőségének javítására. Természetesen szükség van arra is, hogy elkészüljön a Palicsi-tó szennyezésében részvevők listája, és ezt közzé is kell tenni. Mi már készítjük ezt a listát. Azt is tudni kell, hogy az önkormányzat, a Park Palics is és más közvállalatok is rendkívül szerény anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, éppen ezért egy olyan tervet kell elkészíteni, amely lehetővé teszi, hogy minden évben megvalósíthassunk valamit az elképzelésekből.

Ha nem a köztársasági költségvetésből, akkor honnan várnak támogatást a Palicsi-tó szanálására?

– Felvettük a kapcsolatot a tartományi környezetvédelmi titkárral, aki együttműködőnek bizonyult, és készen áll arra, hogy eszközöket különítsen el a terveink megvalósításához. De mivel egy rendkívül nagyszabású projektum előtt állunk, a minisztérium támogatására is számítunk.