2024. április 19., péntek

A kéménytisztítás elmulasztása veszélyekkel jár

A szakemberek szerint évente legalább kétszer kellene ellenőriztetni a füstelvezetők állapotát

Az idén 150 éve annak, hogy Szerbiában munkába állt az első kéményseprő. Ebből az alkalomból nemrégiben a Szerbiai Kéményseprők Egyesülete, a Szerbiai Gazdasági Kamara, valamint a városok és községek állandó konferenciája megtartotta a szerbiai kéményseprők első kongresszusát. Velimir Ilić építésügyi miniszter ekkor kijelentette: az országban mintegy ezer kéményseprőre kellene szükség, mert Szerbiában vannak olyan települések, ahol egy sincs, holott biztonsági, környezetvédelmi és energiahatékonysági okokból igen fontos a kémények rendszerek tisztítása. Azt is bejelentette, hogy ezért a közeljövőben képzéseket fognak szervezni azoknak a jelentkezőknek, akik készek magukra ölteni az egyenruhát.

Óbecsén az első kéményseprő egyesület 1953-ban alakult meg. A DOO Dimničar igazgatója, Avramov Slavimir szerint a községben aggasztó a helyzet: a lakosok, főleg a fiatalabbak, nem tisztíttatják a kürtőiket, a mintegy kilencezer háztartásból csupán kétezer végez rendszeresen kéménytisztíttatást, és ezt a feladatot négy kéményseprő el tudja látni. Egy kémény kipucolása 30–60 percet vesz igénybe, de már arra is volt példa, hogy egy elhanyagolt kéményen 12 órán át dolgozott a füstfaragó. A legtöbb tűzeset a fűtési idény első felében történik, ami összefüggésbe hozható a fűtési rendszer és a kémények rossz karbantartásával. A tűzesetek húsz százalékában a kémény gyullad ki, nem elhanyagolható károkat okozva, és esetként halálos áldozatokat is követelve.

Szakemberek véleménye szerint a használatban lévő kéményeket évente minimum két alkalommal – a fűtési idény előtt és után – ellenőriztetni kell, a használaton kívülieket pedig háromévente egyszer javasolt kitisztíttatni. A kéményseprő-szolgáltatás éves díja Óbecsén az állandó ügyfeleknek 1400 dinár, és ezért az összegért évente kétszer látogatnak ki a helyszínre a kéményseprők. Ha valaki alkalomszerűen hívja ki őket, akkor egyetlen tisztításért kell ugyanennyit kifizetni.

Az igazgató elmondása szerint az idén előkészített új kéményseprő-szabályzat meghatározza ennek a kommunális tevékenységnek a kereteit, és ha a tervezetet elfogadja az illetékes minisztérium, akkor minden háztartásban kötelező lesz a kémények rendszeres karbantartása. Ha valaki ezt elmulasztja, ügyében a kommunális felügyelőség jár majd el.