2024. április 19., péntek

Elődeink mesterségeivel ismerkedtek

Az adai tájházban a látogatók kipróbálhatták a népi mesterségeket

Az Aranykapu Művelődési Egyesület szombaton egész napos programmal várta az érdeklődőket az adai tájházban, amelynek udvarán a látogatók – főként fiatalok – szakavatott mesterek közreműködésével és irányításával ismerkedtek meg a népi kultúra hagyományos mesterségeivel, valamint próbálhatták ki őket.

Az Aranykapu ME harmadik alkalommal szervezete meg a Mesterségek napja elnevezésű rendezvényt, amelynek megnyitóján Urbán Mónika adai polgármester-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a Vajdasági Magyar Folklórközpont koordinátora, Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-szakoktató szólt a jelen lévő fiatalokhoz, akiket arra biztatott, hogy tanulják meg és ápolják a népi kultúrát és a hagyományos mesterségeket, valamint válasszák hivatásuknak.
A látogatók a rendezvényen kipróbálhatták a kosárfonást, a gyöngyfűzést, a nemezelést, a szövést, a hímzést, a kovácsmesterséget, a fazekasságot, a fafaragást és a kötélkészítést. Mindebben tizen-egynéhány kézművesmester volt a segítségükre, mégpedig Farka Mónika (Ada) nemezelő, Virág Mihály (Ada) kosárfonó, Bajusz Sándor (Ada) és Rúzsa István (Zenta) kovács, Orcsik Csaba (Ada), Forgács Csilla (Óbecse) és Forgács Ottó (Óbecse) fazekas, Mester Tibor (Nagykikinda) fafaragó, Vasas György (Zenta) kötélkészítő, Csordás Erika (Szabadka) és Dobó Ilona (Szabadka) szövő, Kolenák Ibolya (Szenttamás) és Pál Edit (Ada) hímző, valamint Mészáros Frank Júlia (Ada) gyöngyfűző.

– A népi kultúra és a népi mesterségek elsajátítását fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink megismerjék az őseink által használt természetes anyagokat, valamint ezekből olyan használati tárgyakat tudjanak készíteni, amit a mindennapjaikban használnak – magyarázta Sóti Éva szervező, az Aranykapu művészeti vezetője.

– A kézműves-foglalkozások révén szeretnénk a látogatókkal ezeket az anyagot megismertetni. Ez ugyanakkor hagyományápolást is jelent, hiszen a résztvevők maguk állítják elő hagyományos eszközökkel, hagyományos anyagokból és hagyományos módon a kézművestermékeket, köztük nemeztárgyakat, kovácsolt lakatokat vagy orsóval készített, szövött körmöcskéket, öveket, nyakláncokat és karcsatokat – közölte Sóti Éva, aki hozzátette, hogy a Tartományi Művelődési Titkárság 40 000 dinárral támogatta a rendezvény megtartását.

A szervezők a mesterségek napján minden látogatót ebéddel vendégeltek meg, mégpedig lucskos káposztával, amit Bartus Péter és felesége készített el. A délutáni órákban Istenes Irén lepényt sütött a gyerekeknek. A rendezvényen ebéd után Sóti Ernő mondott mesét a hallgatóságnak, estefelé pedig Sóti Éva vezetésével népi énekeket tanulhattak az érdeklődők. A helyszínen a gyerekek az íjászatot is kipróbálhatták a Csodaszarvas barantacsapat jóvoltából.