2024. március 29., péntek

Emberek a lovakért

Ötödik nemzetközi lovastalálkozó és bográcsos főzőverseny Ludason

Az Ostorka Egyesület és a ludasi helyi közösség szervezésében vasárnap Ludason, a vásártéren immár ötödik alkalommal tartottak lovastalálkozót és bográcsos főzőversenyt. Az egész napos rendezvény változatos programokat kínált az érdeklődőknek, a különféle lovasbemutatókon kívül a látogatókat vásár és bográcsos főzőverseny, a gyerekeket pedig ökosarok, ügyességi játékok, ugrálóvár és Pepi bohóc várta. Mindezek mellett egész napos ingyenes lovaglási és kocsikázási lehetőség, széleskörű étel- és italkínálat várta a vendégeket. Aladics Tibor, a helyi közösség elnöke megnyitóbeszédében kiemelte, hogy Ludas a rendezvény által kiérdemelte, hogy bekerüljön a történelembe.

A legszebb ló (Fotó: Diósi Árpád)

A legszebb ló (Fotó: Diósi Árpád)

Ritz András, a palicsi Ostorka Polgárok Egyesületének elnöke örömét fejezte ki, hogy az idén is kedvezett az időjárás a lovastalálkozó lebonyolításának. Az Ostorka Polgárok Egyesülete immár tíz éve tevékenykedik azzal a céllal, hogy ápolja a vajdasági mezőgazdasági hagyományokat és a magyar lovas kultúrát, valamint fejlessze a régió vidéki turizmusát.

Délelőtt a vetélkedőké és az ügyességi játékoké volt a főszerep, a gazdahajtásban azok a fogatok vettek részt, akik amatőr szinten művelik ezt a lovas tevékenységet, míg a fogathajtásban azon vajdasági fogathajtók vettek részt, akik professzionális szinten űzik ezt a sportágat, tehát évente több hazai vagy külföldi versenyen is megjelennek. Mindkét kategória akadályhajtásban versenyezett. A kialakított pályán úgy kellett a lehető legrövidebb idő alatt végighajtaniuk, hogy minél kevesebb akadályt döntsenek fel. Ezt követően a lovak és fogatok szépségversenye következett. Fogathajtásban Nagy Attila harmadik, Kálmán Jenő második, Bunford Albert pedig első helyezést ért el, gazdahajtásban pedig Fábián Franjo harmadik, Árok Zoltán, Horváth Gábor első helyezést ért el. A legszebb fogat kategória díját Faragó Béla a kelebiai ménesből, míg a legszebb lóért járó díjat Nagy Attila vehette át. Az ügyességi játékok keretében a felnőttek kötélhúzásban, a gyerekek pedig kötélhúzásban és zsákfutásban mérhették fel ügyességüket.

Délután Hamza Viktória, magyarországi lókiképző és szabadidomító mutatta be az erőszakmentes lókiképzés fortélyait. Lovakkal való kapcsolata hét évvel ezelőtt kezdődött, amikor 14. születésnapjára megkapta az első lovát. A lovaglást és a lovakkal való bánásmódot autodidakta módon sajátította el, először hagyományos (kényszert alkalmazó) módszerrel dolgozott, majd rátalált az erőszakmentes lókiképzésre és a szabadidomításra. Délután volt látható a kelebiai ménes Karusszel bemutatója, valamint a Mátyásföldi Lovas Egylet huszárbemutatóval, honfoglalás kori harci bemutatóval és középkori lovas bemutatóval kápráztatta el a vendégeket.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap és Szabadka város önkormányzata támogatta.