2024. március 28., csütörtök

LMP: A kormány határozottan lépjen fel Verespatak ügyében!

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint a magyar kormány továbbra sem képes határozott hangú állásfoglalásra Verespatakkal kapcsolatban. Az ellenzéki párt sürgeti a ciános technológia romániai betiltását, és közös európai fellépést szeretne a 2000-es tiszai ciánkatasztrófához hasonló balesetek megelőzése érdekében.

A bukaresti tüntetők élőlánca a Köztársasági Palotánál (Fotó: Beta/AP)

A bukaresti tüntetők élőlánca a Köztársasági Palotánál (Fotó: Beta/AP)

Szél Bernadett, az LMP társelnökének tegnap az MTI-hez eljuttatott közleményében leszögezte: a Kárpát-medence környezetbiztonságának garantálása Magyarország számára kiemelt politikai kérdés, amelyben nincs helye időhúzásnak és mellébeszélésnek. Az országgyűlési képviselő arra kérte a pártokat és a képviselőket, csatlakozzanak a tiltakozáshoz, a kormányt pedig arra, hogy cselekedjen.

Emlékeztetett arra, hogy a környezetvédők és az állampolgárok már harmadik hete tüntetnek Romániában és világszerte. Az LMP szerint Magyarország nem hagyhatja magára a Kárpát-medencei ciános aranybányák megnyitása ellen fellépőket: Magyarország nagy folyói vízgyűjtőinek elszennyezése nem román belügy, a tüntetők magyar érdekeket is képviselnek, a céljaik iránt nem lehet közömbösnek lenni – közölte.

Több ezren tüntettek szombaton este Bukarestben a verespataki ciántechnológiás bányaprojektum, illetve az azt előirányzó törvénytervezet ellen. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tüntetők élőláncot vontak a parlamentnek és az alkotmánybíróságnak otthont adó, az egykori diktátor, Nicolae Ceausescu által emeltetett Köztársasági Palota gigantikus épülete köré. A tüntetők közül sokan családostul érkeztek a helyszínre – jelentette az AFP.

„Mentsük meg együtt Verespatakot” – állt a tiltakozók transzparensein. A tüntetők felhívták a figyelmet a ciántechnológia romboló környezetvédelmi hatásaira, és arra, hogy a tervezett bányaprojektum családok százainak kitelepítésével járna.

A román kormány augusztus végén terjesztette a parlament elé a verespataki ciántechnológiás aranybánya-projektumáról szóló törvénytervezetet, de később vita támadt a kormányzó Szociálliberális Szövetségben (USL), miután Crin Antonescu, a liberálisok elnöke a tervezet ellen foglalt állást, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök viszont támogatja a beruházást. Végül az USL parlamenti különbizottság felállításáról határozott, amit el is fogadott a parlament.

A különbizottság tagjai a héten szerdán és csütörtökön Verespatakra látogatnak, ahol találkoznak a beruházást támogató bányászokkal és a projektumot ellenző civil szervezetekkel is.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni.