2024. április 25., csütörtök

Kiábrándultan fogadta Merkel sikerét a görög és spanyol sajtó

A pozitív és bizakodó nyugat-európai hangokkal ellentétben a Berlin által megkövetelt megszorításokat nyögő Görögországban és Spanyolországban kiábrándultsággal és a német befolyással kapcsolatos félelmekkel fogadták Angela Merkel német kancellár és konzervatív pártszövetsége vasárnapi választási győzelmét.

A legnagyobb példányszámú görög napilap, a Ta Nea hétfői címlapján trónon ülve ábrázolta a német kancellárt. "Győzelem a megszorítások királynőjének. Európa Merkel-földdé fog válni" - írta a lap szalagcíme.
A Elefterosz Tiposz görög lap szalagcíme szerint a német CDU/CSU konzervatív pártszövetség sikere "Angela Merkel és a német márka győzelme" volt. A lap arra utalt, hogy Berlin egyre nagyobb befolyással rendelkezik a közös európai fizetőeszköz, az euró felett.
Helyi beszámolók szerint az athéni utcákon is kiábrándultság fogadta a Görögországban a megszorításokért és a rossz gazdasági helyzetért nagyban felelősnek tartott, rendkívül népszerűtlen Merkel sikerét. "Merkel jó a németeknek, de nekünk szegény embereknek itt délen katasztrófa" - mondta egy középkorú görög.
Mások rezignáltan értékelték a helyzetet. "Panaszkodhatunk, de ki más lenne hajlandó ennyi pénzt adni nekünk?" - jegyezte meg egy idősebb görög az országnak juttatott európai mentőcsomagra utalva, amelynek köszönhetően Athén ugyan elkerülte a teljes gazdasági összeomlást, de szigorú takarékossági intézkedéseket kellett életbe léptetnie.
A görögök - és számos közgazdász is - az elsősorban Németország által szorgalmazott megszorításokat teszi felelősség azért, hogy az országban minden eddigi rekordot megdöntve 28 százalék közelébe emelkedett a munkanélküliek aránya, a gazdaság pedig hat éve recesszióban van.
A görög sajtó szerint Európa és Görögország számára egy konzervatív-szociáldemokrata (CDU/CSU-SPD) német nagykoalíció lenne "a lehetőségekhez mérten a legjobb fejlemény", mivel az SPD támogatja a megszorítások enyhítését.
A szintén adósságválsággal küzdő Spanyolország sajtója sem repesett a boldogságtól Merkel győzelmét követően. "Merkel, Merkel über alles (mindenek felett)" - állt az El Mundo címlapján a német himnusznak a náci idők óta nem használt első sorára utalva.
Mind a görög, mind a spanyol lapok a relatíve jó német gazdasági adatokkal - elsősorban az alacsony munkanélküliséggel - magyarázták Merkel győzelmét, rámutatva, hogy míg a 2008 óta tartó gazdasági válság Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban is kormányváltást hozott, addig a német kancellár megerősödött a nehéz idők alatt.