2024. április 19., péntek

Tudósítás Tündérországból

Kiváló darabokat láthatott a közönség a XIII. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen

A szombaton este megtartott három ősbemutatót követően Szabó Palócz Attila szövegét és Táborosi Margaréta rendezését ítélte a legjobbnak a Danyi Zoltán író, valamint Tolnai Szabolcs és Urbán András rendezőkből álló zsűri. A drámaírók körében a második helyezést Mirnics Gyula, a harmadikat pedig Barlog Károly érdemelte ki. A rendezők közül a második Lénárd Róbert, a harmadik Csernik Árpád lett.
‒ Amit a színpadon láthattunk, az egy nagyon ügyesen megcsinált, szűk keresztmetszete volt annak, amit írtam. A cím nagyon motiváló, nagyon nagy mozgásteret adott, és azon kellett dolgoznom, hogy a sok ötlet közül a legjobbakat válasszam ki ‒ nyilatkozta Szabó Palócz Attila.

Szabó Palócz Attila átveszi a legjobb drámaírónak járó díjat Ábrahám Irén színművésznőtől (Fotó:  Dávid Csilla)

Szabó Palócz Attila átveszi a legjobb drámaírónak járó díjat Ábrahám Irén színművésznőtől (Fotó: Dávid Csilla)

A Tudósítás Tündérországból c. előadásokban nyújtott színészi alakításokat is jutalmazták. A legjobb női főszereplőnek Krizsán Szilviát, a legjobb férfi főszereplőnek Pálfi Ervint választotta a zsűri. A legjobb női epizódszereplői díjat Neda Miljković, a legjobb férfi epizódszereplői díjat pedig Kőrösi István kapta.
‒ A drámaíró versenyre felkészülni nem lehet, de ennek ez a varázsa ‒ mondta Krizsán Szilvia, akinek a játékát előadás közben külön megtapsolta a közönség.
‒ A dráma elhanyagolt műfaj a fiatal írók körében, s ez nagyon jellemző Vajdaságra. Ez a verseny viszont további drámaírásra készteti a szerzőket, és közben rengeteget tanulnak. Nagyon fontos, hogy ne szűnjön meg ez a nagyszerű hagyomány ‒ nyilatkozta Pálfi Ervin, aki az eddig megszervezett tizenhárom drámaíró versenyből tizenkettőn részt vett.
Az idén másodjára szerveztek főzőversenyt, ám a zsűri képtelen volt kiválasztani a legjobb szakácsot, ezért Giricz Attila, Német Attila és Sirmer Zoltán osztozott a legjobb konyhamesteri címen.
A díjesőnek azonban itt nem szakadt vége, hiszen ezt követően kihirdették az Újvidéki Színház előző évadának legjobb alakításaiért járó közönségdíjakat is. A legjobb főszereplői díjat évek óta Elor Emina és Balázs Áron kitűnő játékával nyeri el, az idén is ők lettek a közönség kedvencei. A legjobb mellékszereplő címet ezúttal Krizsán Szilvia és Pongó Gábor nyerte el.
A legnagyobb színpadi bakiért járó Puskás Zoltán köldökpírszing Díjat Giricz Attila kapta, a színpad mögött dolgozók Kulisszadíját idén Gero Kató varrónő érdemelte ki.
A Pataki-gyűrű díj jelöltjeinek listáját a négy magyar hivatásos színház elmúlt évadának előadásaiban nyújtott alakítások alapján Ábrahám Irén válogatta ki. Elor Eminát az Opera Ultima darabban nyújtott alakításáért, Balázs Áront a Rosmersholm előadásbeli játékáért, Mikes Imre Eleket a Vojáger c. darabban mutatott rátermettségéért, Mácsai Endrét a Mágnás Miskában nyújtott teljesítményéért és Kalmár Zsuzsát a Tapasztalt asszony c. előadásban felmutatott tehetségéért jelölték a díjra. Október 29-én, a délvidéki magyar színjátszás napján, a szabadkai Népszínházban adják át a Pataki-gyűrű díjat.
Gyarmati Kata, a színház megbízott igazgatója nem tudott részt venni az ünnepségen, mert aznap a Színházi Dramaturgok Céhe elismerését, a Bálint Lajos Vándorgyűrűt vette át Budapesten, ezért a díjakat Ábrahám Irén színművésznő adta át a kitüntetett színészeknek.